IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Toyota изтегля близо 6,4 млн. автомобила от пазара

Автомобилният производител не разкрива колко ще му коства изтеглянето

13:24 | 09.04.14 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Toyota изтегля близо 6,4 млн. автомобила от пазара

Toyota Motor Corp обяви днес, че ще изтегли 6,39 млн. автомобила от глобалния пазар заради дефекти, свързани с различни части – от управлението до седалките, предаде Ройтерс. Това е второто по големина изтегляне на коли в историята на компанията.

Най-големият производител на автомобили в света заяви, че не са му известни никакви катастрофи или наранявания от резултат от дефектите, установени в 27 модела на Toyota, сред които RAV4 SUV и Yaris. Дефекти са установени също и при моделите Pontiac Vibe и Subaru Trezia, които компанията произвежда за General Motors и Fuji Heavy Industries.

Автомобилният производител не разкрива колко ще му коства изтеглянето и не е ясно дали дефектите идват от доставчици на Toyota или са възникнали по време на производствения процес. „Искрено се извиняваме на нашите клиенти за неудобството и притесненията, причинени от това съобщение за изтегляне“, пише в изявлението на Toyota. 

През последните години зачестиха подобни мащабни кампании за изтегляне на автомобили от пазара. Производителите бързат да разрешат възникнали проблеми, след като по-рано Toyota беше принудена да изтегли над 9 млн. коли заради проблеми, довели до фатални случаи. Въпросното изтегляне нанесе щети на продажбите и репутацията на компанията и принуди президента й Акио Тойода да даде показания пред американския Конгрес.

От Toyota обясняват, че около 3,5 млн. автомобила се изтеглят заради подмяна на спирален кабел, който може да бъде повреден при завиване. Това би попречило да се отвори въздушната възглавница в случай на катастрофа. Около половината от тези коли, произведени между април 2004 г. и декември 2010 г., са в Северна Америка.

Други 2,32 млн. модела с три врати, произведени между януари 2005 г. и август 2010 г., се изтеглят за проверка на релса, която може да премести седалката напред при сблъсък. Сред останалите причини за изтегляне са мотори за чистачките и стартери на двигателите, поясняват от компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:16 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
forexboy
преди 10 години
Защо поне веднъж БМВ, Ауди, Мерцедес, Фолксваген или Опел не изтеглиха милиони автомобили заради дефекти.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още