IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Daimler ще произвежда автомобили с Renault-Nissan

Двете компании ще изградят и оперират общ завод за компактни коли в Мексико

19:21 | 26.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Цетче и Госн. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Цетче и Госн. Снимка: архив Ройтерс

Автомобилопроизводителите Daimler и Renault-Nissan са "подпечатали" плана си за изграждането на общ завод в Мексико според информация на близки до компанията източници.

Управителният съвет на Daimler е дал „зелена светлина“ за развитието и изграждането на компактни автомобили в съвместното производствено съоръжение в Мексико, заявява източник от концерна пред Ройтерс.

Очаква се официалното решение да бъде обявено на съвместна пресконференция от главния изпълнителен директор на Daimler Дитер Цетче и колегата му от страна на Renault Карлос Госн в петък.

Заводът ще бъде най-големият проект за съществуващия от 2010 г. насам алианс между двете компании. Говорители на концерните засега обаче не потвърждават, че вече е взето решение за завода в Мексико.  

С производството в Мексико, където разходите за труд са по-ниски, отколкото в Европа, компаниите биха могли да увеличат относително ниския марж на печалбата при компактните модели. В допълнение при ползване на обща архитектура за превозните средства те могат да влагат по-евтини части.

Както писа Ройтерс по-рано, за съвместното производство ще бъде създадено съвместно предприятие. В завода, който според съобщения в медиите ще бъде изграден край проекта на Nissan в Агуаскалиентес, ще бъде инвестирана значителна сума, добавя близък до преговорите източник.

През ноември 2013 г. Nissan откри в града нова фабрика с 3 хил. работници и служители. Групата вложи 2 милиарда долара в завода, който според Госн ще произвежда по 1 млн. автомобили на година от 2016 г. Заводът е хъб за доставки за пазарите в Северна и Южна Америка.

През следващите седмици се очаква и BMW да вземе решение за строеж втори завод за региона NAFTA (САЩ, Канада и Мексико). Според медийни публикации и той ще се намира в Мексико. В продължение на десетилетия VW управлява фабрика там, а нов завод на дъщерното дружество Audi ще започне производство през 2016 г.

И Nissan планира да произвежда малък джип с марката Infiniti в Мексико, писаха преди време местни медии. Daimler може да произвежда следващото поколение на компактния си автомобил там.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:28 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още