IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сътрудничеството между Daimler и Renault-Nissan става глобално

Двата концерна стартират още 7 съвместни проекта

09:53 | 13.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Гон и Цетче чертаят общи планове за бъдещето. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Гон и Цетче чертаят общи планове за бъдещето. Снимка: Ройтерс

Ръководителите на германския концерн Daimler AG и френско-японския алианс Renault-Nissan – Дитер Цетче и Карлос Гон, обявиха пред журналисти по време на автосалона във Франкфурт, че сътрудничеството между техните компании ще се разшири от 3 до 10 съвместни проекта. При това то ще прескочи пределите на Европа и ще се превърне в глобално.

Едно от новите съвместни начинания е свързано със завода за производството на 4-цилиндрови бензинови мотори в американския град Дечърд. В него ще се сглобяват двигателите за новото поколение на Mercedes-Benz C-Class и за няколко модела на Infiniti (засега не се уточнява кои точно). Предприятието ще стартира работа в средата на 2014 г.

Освен това германският концерн и френско-японската група ще разработят заедно напълно ново семейство 3- и 4-цилиндрови бензинови двигатели, които ще разполагат с технология за директно впръскване на горивото и турбина.

Гон и Цетче потвърдиха, че следващите поколения на Smart и Reanult Twingo ще бъдат на една платформа. Производството на двуместния Smart ще стартира съвсем скоро в завода в Хамбах (Франция), докато версията с 4 места и новото Twingo ще бъдат качени на конвейра в предприятието на Renault в Ново Место (Словения).

Производителите засилват и сътрудничеството си в областта на търговския транспорт. Част от него ще бъде пускането на товарния фургон Nissan NV350 Urvan на някои пазари под марката Mitsubishi Fuso, чиито права принадлежат на Daimler AG.

Сред съвместните проекти на немците и френско-японския алианс досега бяха седанът Infiniti Q50, снабден с дизелов мотор на Daimler, и фургонът Mercedes-Benz Citan, който е изграден на базата на Renault Kangoo. Освен това сътрудничеството между производителите ще се пренесе и върху новия хечбек Infiniti Q30, представен на изложението във Франкфурт. Неговата серийна версия ще излезе през 2015 г., като моделът ще дели една платформа с Mercedes-Benz A-Class.

Още новини с автомобилна тематика четете в Automedia.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още