IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volkswagen ще инвестира 900 млн. долара за производството на нови джипове в САЩ

Германската компания иска да сложи край на спадащите продажби на американския пазар

20:58 | 14.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Volkswagen ще инвестира 900 млн. долара за производството на нови джипове в САЩ

Най-големият автомобилен концерн в Европа Volkswagen AG ще инвестира 900 млн. долара за производството на нов модел джипове в своя завод в четвъртия по големина град в щата Тенеси Чатануга. Решението на концерна е свързано с плановете за преустановяване на резкия спад на продажбите в САЩ, пише MarketWatch.

Volkswagen расте бързо в САЩ, удвоявайки продажбите си през последните четири години. Заради застаряващите модели превозни средства и променящите се вкусове на водачите продажбите на VW спаднаха с повече от 13 на сто през първото полугодие на 2014 г.

Новите джипове трябва да запълнят празнините в портфолиото на германския концерн. За пръв път на американския пазар компанията ще предлага 7-местен джип от средния ценови клас. Новите модели джипове ще бъдат вторите, които ще бъдат произвеждани в завода в Чатануга, след като там VW започна да произвежда седана Passat. Превозните средства ще дебютират на пазара през 2016 г.

VW ще създаде нови 2 000 работни места в САЩ. Част от тях ще бъдат разкрити в завода в Чатануга, а около 200 от тях – в планирания център за научна и развойна дейност в града. Бернд Остерлох, който е член на Надзорния съвет на VW Group и ръководител на работната група, ще се присъедини към Борда на директорите на Volkswagen за Америка.

По думите на директора на Volkswagen за Америка Микаел Хорн 7-местният джип ще бъде „специално проектиран за американския пазар“ и ще бъде един от четирите основни модела на бранда VW в САЩ редом със седаните Passat, Jetta и Tiguan.

Германският концерн не предлага среден по големина 7-местен джип. Американските доставчици се оплакаха, че изпускат силния ръст на продажбите на подобни модели. За първите шест месеца на 2014 г. общите продажби на Volkswagen в САЩ са с 13% по-ниски спрямо година по-рано, като са били продадени 179 144 превозни средства. Делът на немската компания на американския пазар се е свил от 2,6% на 2,2 на сто, сочат данни на Autodata Corp.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:34 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още