IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ФБР се опасява от безпилотните коли

Секретен доклад на ведомство предупреждава за възможност те да се превърнат в средства за убийства

14:40 | 17.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ФБР се опасява от безпилотните коли

Федералното бюро за разследване на САЩ (ФБР) е подготвило вътрешен доклад, в който безпилотните автомобили се разглеждат в качеството им на потенциални средства за извършване на умишлени убийства. Документът е цитиран от британския вестник The Guardian.

Според доклада, извършен от групата за решаване на стратегически въпроси към ФБР, която е част от разузнавателния департамент на ведомството, в съвсем близко бъдеще автономните машини могат да бъдат използвани като убийци. Те просто трябва да бъдат програмирани да блъснат конкретен човек. Освен това безпилотните автомобили могат да бъдат използвани за извършване на терористични актове на места, на които се събират повече хора. 

Все пак от ФБР признават, че подобни автомобили имат и положителни качества. Те могат да предотвратяват аварии, да се справят безотказно с оперативни задачи в сложни ситуации на пътя и често да бъдат далеч по-полезни от автомобилите, управлявани от хора.

Във ведомството също така са на мнение, че автономните леки коли могат да изпълняват и полицейски функции, като проследяване на даден обект, без да привличат внимание. Освен това те могат да посочат и да използват алтернативни маршрути в случай на преследване на заподозрени на пътя.

Според прогнозата на ФБР Конгресът на САЩ ще одобри използването на безпилотни машини на територията на цялата страна (в някои щати те вече са разрешени, б. ред.) в близките 5-7 години. Няколко големи компании, сред които е и Google, вече се занимават активно със създаването на подобна технологии.

Още новини за автомобилния бранш четете в Automedia.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още