IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания разреши безпилотните автомобили

От лятото те ще могат да се движат по пътищата с поне един човек в тях

13:06 | 12.02.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	BAE Wildcat. <em>Снимка: gov.uk</em></p>

BAE Wildcat. Снимка: gov.uk

Властите в Обединеното кралство дадоха зелен светлина на закон, който позволява използването на автономни автомобили по обществени пътища, съобщава Ройтерс.

Колите без шофьори ще бъдат допуснати до улиците в началото на лятото, като законът все пак предвижда в тях да има поне един човек, който да поеме управлението при евентуална авария.

С легализирането на безпилотните автомобили Великобритания иска да даде нов тласък на автомобилната си индустрия. Тя вече одобри финансиране в размер на 19 млн. лири за развитие на мрежа за автономни автомобили в четири града на страната.

"Искам Великобритания да бъде в челните редици на тази вълнуваща нова автомобилна ера, да прегърне технологията, която може да преобрази нашите пътища и да отвори напълно нов маршрут за глобалните инвестиции", казва министърът на транспорта на Великобритания Клеър Пери.

Правителството на страната предвижда, че към 2025 година автономните автомобили ще представляват индустрия за 900 млрд. лири. През последните 10 години износът на нови коли от страната е нараснал двойно, като законодателите се надяват безпилотните автомобили да поддържат тази тенденция и през идните десетилетия.

Първият автомобил без шофьор, който ще тръгне по улиците на Острова, е шатълът Meridian. Малко след това ще започнат изпитания на всъдехода BAE.

Още новини с автомобилна тематика четете в Automedia.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:35 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още