IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volkswagen ще инвестира още 500 млн. евро в Словакия

Почти цялата продукция от фабриката в Братислава е предназначена за износ

18:12 | 09.04.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Завода на компанията в Братислава. <em>Снимка: Getty Images News</em></p>

Завода на компанията в Братислава. Снимка: Getty Images News

Въпреки текущата програма за строги икономии най-големият европейски производител на автомобили Volkswagen ще инвестира 500 млн. евро в разширяване на производствената си база в словашката столица Братислава, предава Ройтерс.

С парите се очаква след 2017 г. да се разшири производственият капацитет в завода и да бъдат създадени стотици нови работни места, поясни компанията. Почти цялата продукция от фабриката е предназначена за износ, а една трета от произведените в Братислава коли са за Германия. 

През лятото на 2014 г. главният изпълнителен директор на компанията Мартин Винтеркорн даде началото на програма на строги икономии, която трябва да насърчи рентабилността на концерна. Според  източници от компанията мениджмънтът има за цел да свие в следващите няколко години разходите при всички 12 марки на компанията с около 10 млрд. евро. В последните месеци обаче Volkswagen, подобно на други европейски производители, спечели от продължаващото възстановяване на европейския автомобилен пазар, както и от по-слабото евро. 

По-рано през месеца стана ясно, че Volkswagen AG ще увеличи капацитета и на завода си в САЩ въпреки спадащите продажби в страната. Концернът е получил разрешение да разшири фабриката си в четвъртия по големина град в Тенеси Чатануга с 12 хил. кв. метра, заяви говорителят на компанията Скот Уилсън. 

При това в САЩ VW се сблъсква с падащи продажби. През март продажбите на марката са се свили с 18 на сто до 30 025 автомобила. За 12 месеца до края на март продажбите са спаднали с 9,3 на сто.

Volkswagen разширява в момента и мексиканската си фабрика, в която ще произвежда нова и по-дълга версия за своя джип Tiguan – за американския пазар. Очаква се новата производствена линия да започне да функционира през следващата година.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още