IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германската прокуратура започна разследване срещу Мартин Винтеркорн

Разследването е по подозрения в измама, а ведомството търси виновника за манипулациите

15:21 | 28.09.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Мартин Винтеркорн.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Мартин Винтеркорн. Снимка: Ройтерс

Германската прокуратура започна разследване срещу бившия главен изпълнителен директор на Volkswagen AG Мартин Винтеркорн, след като компанията призна, че е манипулирала резултатите за емисиите при дизеловите автомобили, предаде Bloomberg.

Разследването е по подозрения в измама, обяви базираната в Брауншвайг прокуратура. Целта е да се определи кой носи отговорност за манипулациите, като ведомството не назовава конкретни имена на потенциални виновни лица.

Припомняме, че Мартин Винтеркорн подаде оставка на 23 септември, а постът му беше наследен от бившия главен изпълнителен директор на Porsche Матиас Мюлер в петък.

Associated Press обяснява, че в Германия всеки може да подаде иск до прокуратурата, която от своя страна решава впоследствие дали има достатъчно доказателства за започване на формално разследване. В конкретния случай прокуратурата в Брауншвайг е получила десетки оплаквания, включително от самия концерн Volkswagen, отбелязва говорителката Юлия Майер.

 

Скандалът с манипулирането на данните от страна на VW започна от САЩ, където Агенцията за защита на околната среда (EPA) обвини концерна, че е преправял информацията за вредните емисии при редица дизелови автомобили. Volkswagen призна, че до 11 милиона автомобила по света може да са засегнати. В понеделник от Audi съобщиха, че от тези коли около 2,1 милиона автомобила са с тяхната марка. Сред засегнатите модели са A1, A3, A4, A5, A6, TT, Q3 и Q5, отбелязва Frankfurter Allgemeine Zeitung.

В САЩ също е започнато разследване срещу германския автопроизводител.

В момента  тече „безкомпромисно разследване“ за броя, моделите и пазарното разпределение на засегнатите автомобили, поясниха от "Порше БГ“ - официален вносител за България на Volkswagen и Audi, пред Investor.bg. Kонкретните резултати и решенията, свързани с проучването, ще бъдат оповестени със специално прессъобщение, заяви пиар мениджърът Преслава Владимирова. 

Разяснителни съобщения за създалата се ситуация трябва да бъдат разпространени също така от официалните вносители за България на другите две марки на концерна, които използват този двигател - Еуратек ООД - за Skoda, както и Аутотехника ООД - за Seat.

Повече за скандала можете да прочетете тук 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:29 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още