IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Renault-Nissan очаква 6-8% ръст на пазара на нови коли в България за 2016 г.

Едва 10% от общия внос на автомобили в страната са нови, подчертава Оливие Жан, генерален директор на Renault-Nissan за България

09:46 | 21.10.15 г.
<p>
	Оливие Жан<em>. Снимка:&nbsp;Renault-Nissan</em></p>

Оливие Жан. Снимка: Renault-Nissan

Френско-японският автомобилен концерн Renault-Nissan очаква за следващата година пазарът на нови автомобили в България да отчете ръст в диапазона между 6 и 8 на сто. Това заяви Оливие Жан, генерален директор на концерна за България в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

„До септември пазарът на български автомобили нарасна с 12% по данни на асоциацията на европейските производители на автомобили. Имаме някакво оттласкване главно заради леките автомобили“, заяви още Жан. 

Неговата компания расте на българския пазар с 13% до края на септември. „Но очакваме повече от една година официалната статистика на полицията, липсата ѝ е нещо уникално за Европа“, подчерта той.

Очакванията са през цялата година в България да бъдат продадени 28-29 хиляди нови автомобила, но, както подчерта Жан, едва 10% от общия внос на автомобили са нови.

Генералният директор на Renault-Nissan коментира и връзката на данъчното облагане с екологичните норми.

„Това е голяма тема, която се опитваме да представим на екологичните органи“. По думите му България е на трето място в Европа по отношение на количеството емисии въглероден диоксид. „Автоиндустрията прави усилия да следва европейските регулации и да предлага електромобили, но ако това не е придружено от местна политика, която да насърчава покупката, това става илюзия”.

Какво още каза Оливие Жан в интервюто за Делян Петришки вижте в сайта на телевизия Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още