IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Mercedes и BMW изпревариха GM по продажби в Южна Корея за пръв път в историята

Американският производител губи потребители заради плановете си за преструктуриране

11:00 | 07.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Миналия месец германските производители Mercedes и BMW са продали повече автомобили в Южна Корея, отколкото General Motors зa пръв път в историята, подпомогнати от нарастващата популярност на германските премиум марки и отдръпването на потребителите от GM, след като компанията обяви сериозно преструктуриране, съобщи Ройтерс.

Макар че местните автомобилни производители Hyundai Motor и Kia Motors Corp продължават да доминират на местния пазар, висококачествените германски автомобили през последните години се проявиха с по-разнообразни предложения за потребители, които се интересуват от марките.

BMW отчита най-големия скок, като продажбите му през февруари почти са се удвоили до 6118 автомобила, показват данни от индустрията. Компанията остава малко зад Mercedes, която води в класацията на вносни автомобили с 6192 превозни средства, което е с 12% повече спрямо същия период година по-рано.

Южна Корея миналата година стана шестият по големина пазар за Mercedes, изкачвайки се от осмо място.

Изявлението на GM миналия месец, че планира да закрие един от четирите си завода в Южна Корея, като съдбата и на трите други централи е под въпрос, е довело до спад на продажбите на дребно на вътрешния пазар от почти 50% през февруари до 5804 автомобила.

Така GM губи мястото си на трети по големина производител на автомобили в Южна Корея, заемайки шесто място.

Американският автомобилен производител, чиито южнокорейски операции са насочени главно към износ, търси финансова помощ от Сеул, за да остане в страната.

Разговорите с профсъюзите в сряда не успяха да доведат до конкретни резултати, въпреки че около 2500 работници подадоха молба за доброволни съкращения.

„Надяваме се да приключим с преговорите със синдикатите и правителството бързо“, каза говорител на GM Korea.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:09 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още