IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъск иска да отпише Tesla от борсата при цена на акциите ѝ от 420 долара*

Малко преди това стана ясно, че саудитският инвестиционен фонд е натрупал дял за около 2 млрд. долара в Tesla

19:59 | 07.08.18 г. 43
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Акциите на производителя на електрически автомобили Tesla скочиха с 8,2%, след като основателят ѝ Илон Мъск заяви в Twitter, че смята да свали компанията от борсата, когато цената на книжата ѝ стигне 420 долара.

Стойността на акциите скочи до 371,15 долара, но след това леко спадна, след като трейдърите започнаха да поставят под съмнение истиността на туита. Последно преди това тя се търгуваше за 360 долара, което вече беше ръст от 5% заради новината, че саудитският държавен фонд е инвестирал в компанията.

Около час след туита обаче акциите на компанията бяха спрени от търговия. В момента на спирането им цената бе достигнала 367 долара, съобщава  CNBC.

В туита си Мъск допълва, че финансирането е подсигурено, без да дава допълнителни детайли за това.

По-късно в блог публикация Мъск заяви, че засега не е взето финално решение, но причината поради която би направил това е да създаде среда, в която Tesla ще може да работи по най-добрия начин.

"Като публична компания ние подлежим на дълбоки колебания в цената на акциите ни, което може да разсее всички, работещи в Tesla, а всички те са акционери", добави той.

Той посочи още, че като публична компания Tesla привлича сериозно обществено внимание, особено от гледна точка на тримесечните си отчети, и това налага "огромен натиск върху Tesla да взима решения, които може да са правилни за даденото тримесечие, но не е задължително да са правилни в дългосрочен план".

През последната година книжата на компанията достигнаха най-ниските си нива от 244,59 долара през април и най-високите си от 389,61 долара през септември. Тя стана публична през 2010 г., а пазарната ѝ капитализация възлиза на 61 млрд. долара. При цена на акциите от 420 долара компанията ще струва 71,3 млрд. долара.

Малко преди туита на Мъска стана ясно, че държавният инвестиционен фонд на Саудитска Арабия е натрупал значителен дял в Tesla – последният дързък залог на фонда, управляван от мощния престолонаследник Мохаммед бин Салман.

Саудитският инвестиционен фонд е натрупал неназован дял между 3 и 5% от акциите на производителя на електрически автомобили тази година, посочват запознати източници, цитирани от Financial Times.

На сегашната цена на акция това означава, че делът е на стойност между 1,7 млрд. и 2,9 млрд. долара. Делът, който е под прага от 5%, който изисква публичното му обявяване, прави фонда един от най-големите осем акционера в Tesla, сочат данни на Bloomberg.

Акциите на Tesla скочиха с 4,7% след новината.

Фондът, който има активи за над 250 млрд. долара, първоначално е подходил към Tesla и главния изпълнителен директор Илон Мъск, за да изрази интерес към закупуването на новоемитирани акции в компанията.

Tesla обаче не е предприела действия в отговор на тази заявка, казва един от източниците. Вместо това държавният фонд е поел позицията от вторичните пазари с помощта на JPMorgan. Мъск и Tesla са наясно със собствеността на фонда, казва източникът.

Точният момент на покупката не е ясен, макар че вероятно това се е случило по време на обиколката на престолонаследника в САЩ през март.

Според другия източник фондът и Мъск са в контакт, откакто фондът е купил дял за 3,5 млрд. долара в компанията за споделено пътуване Uber през юни 2016 г.

Мъск се противопоставя на продажбата на нови дялове тази година, макар че кредитната агенция Moody’s и много анализатори на Wall Street твърдят, че той трябва да си създаде по-голям финансов буфер.

Tesla “изгори“ 1,8 млрд. долара през първото полугодие, оставайки с парични резерви за 2,2 млрд. долара в края на юни. Мъск настоява, че производителят на електрически автомобили ще излезе на зелено от към парични средства през последните две тримесечия на годината.

Инвестицията на Саудитска Арабия явно потвърждава твърдението на Мъск от миналата седмица, че „със сигурност можем да привличаме пари“. Шефът на Tesla обаче каза, че би било по-дисциплиниращо, ако не се продават още акции. Той се опитва да докаже на Wall Street, че компанията най-накрая, след 15 години, има финансово устойчив бизнес.

Държавният инвестиционен фонд стои зад усилията за диверсификация на принц Мохаммед, който иска да отдалечи икономиката на страната от зависимостта ѝ от петрол.

Освен в Uber фондът има и още няколко големи инвестиции, включително инвестиция за 45 млрд. долара във фонда Vision Fund на Softbank и ангажимент за до 20 млрд. долара в инфраструктурен фонд, управляван от Blackstone. Освен това направи инвестиция за 400 млн. долара през март в американската Magic Leap, която произвежда очила за „смесена реалност“.

Tesla и JPMorgan са отказали коментар по темата. Държавният инвестиционен фонд на Саудитска Арабия не е бил открит за коментар.

* Текстът е допълнен с новината за спирането на акциите на Teslа от търговия и последващия коментар на Мъск.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

9
rate up comment 9 rate down comment 5
julian12
преди 5 години
И аз ще те питам КАЖИ КОЛКО АКЦИИ НА ТЕСЛА ИМАШ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 20 rate down comment 4
julian12
преди 5 години
Четем, бре дришко, четем. Само че четем с разбиране, а не като теб колко да убием номера. Тесла е на загуба, гори пари като слама, и е трета по продажби на ел. автомобили. Мъск прибира огромни бонуси, а бие *** да бачкат щото не може да направи 5К автомобила на седмица. Като го питат за финансовото състояние, гледа да се скрие в миша дъпка. Цената на акциите са един огромен балон и скоро ще се спука. Това го предричат няколко големи компании за оценка на риска. За всяко едно от опсаните неща има статии, ама ти английски не разбираш. Хайде ти ми прати статия с някаква наистина реална оценка и статистика как Тесла ще стигне нивото на Тойота или някоя немска авто компания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 17 rate down comment 17
Sakamano
преди 5 години
Демонстрирате пълно невежество, също като онзи дето се пише инвеститор, докато всъщност е обикновен вложител. В автомобилната индустрия не е нещо непознато компаниите да работят на загуба. В този свръх-конкурентен бизнес печалбата е второстепенна, основната цел е пазарният дял. Запазвайки или увеличавайки пазарния си дял, сметките на компаниите все пак могат за излязат след време, благодарение на оптимизация на производството и увеличени продажби чрез добър маркетинг. В този смисъл, постижението на Тесларов е забележително - отчитайки, че е нов играч сред няколко мултимилиардни гиганта, които отдавна са успели да монополизират автомобилостроенето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 25 rate down comment 18
scott
преди 5 години
ще ти дам моето обяснение.В началото помпаха теслата заради стратегически проект на цру. Да свалим россиа чрез инвестиции във ветърни мелници и обезмисляне на нейния петрол. После, това много им хареса и насочиха оръжието срещу германските афтомобили във САЩ. Дизългейт и прочее. След това кукловодите намериха на мъск ново поприще: ракетите. всичко с цел да го държът на фокус. Стратегията е гениална, просто, тип печели-печели. Има само едно слабо место. Таз стратегиес зима парите на разумните инвеститори и средната класа твърде бързо. накая, просот нема маса желаещи да си дадът парите за новиа енрон, доткомбалон, ипотечните деривати, зелената енергиа. и то при положгение, че кукловодите печатат пари кат бесни. Тъпо, щот са ги прибрали от масата, още преди да ги е спичелила.Ей затва тесла еВЪЗМОЖНА. даже се надсмива над борсовите играчи. Не раздаваме дивиденти и кълвете, мазохисти такива. Тесла струва 0 лева. Обаче, пациента-симпатизант ше почине от свръхдоза, не от абстиненциа.уф, сорка, нещо се запалих. сега па не ми се трие и преправя. ай със здраве.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 27 rate down comment 11
studioaa
преди 5 години
Как е възможно цената на акцията на компания, която никога не излизала печалба в последните 15-на години да е различна от 0? Те от какво ли раздават дивиденти? Теска е една финансова пирамида, точно като тази на Бърни Мейдоф, която се захранва от балъците като Люската, за да може да извади пари уж за своя бизнес модел... В крайна сметка последните балъци ще платят сметката, а първите може даже да са на печалба...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 11
scott
преди 5 години
Люсиен,това не променя факта, че миналата коледа продадох акции на тесла на цена 371. тъпчат на место. какво се разиграва сега? У момента спекуланите на биткойн ти рекламират блокчейнтехнологиата, пардон 420 и отписването и ЧАКАТ МАСОВИ ПОКУПКИ НА АКЦИИ, КОИТО ДА ПОМПАТ ТЕХНАТА СПЕКУЛАТИВНА, ТВЪРДЕ СКЪПА И ГУБЕЩА ИНВЕСТИЦИА В ТЕЗ ХАРТИЙКИ/КОЙНИ. Предупредих тогава за койните, предупреждавам те и сега. Аз акции на тесла вече не пипам заради фуклбьото мъск. той даже ангажирал саудицки крал и се фука, че и дава цени на излизане от играта с търговиаята на наркотици......на сички казвам - зарежи тесла. ше нте изнудва, лази по нервите, вбесева и разори. ама на тебе, лусиенчо, ти казвам: земи бърз непосилен кредит и сичко у теслата. 3 коли, акциес, сувенирес, квото ти душа иска. ми така де, кат си фен и кон с капаци - требва да е до смърт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 23
lyusien
преди 5 години
До 2 Ти добре ли си ... ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 31 rate down comment 20
studioaa
преди 5 години
Това твърдение е очевидна лъжа с цел помпане цените на акциите. Нито компания не би заявила предварително на каква цена ще изкупува своите акции с цел да ги подкрепи или отпише с цел да не надува цената им. Отчаяният цирк на Мъск няма да спаси тесла от това цената на акцията да стане 0.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 28
lyusien
преди 5 години
Къде са тъпите противници на Тесла и Елон Мъск - Император Цветков и други Гледат ли борсите и четат ли икономическите новини Скриха се като мишоци Нищо ново под българското слънце
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още