IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ООН: Престоят на Карлос Гон в японски затвор е в разрез с човешките права

Случаят с ареста на бившия председател на Nissan, продължил близо 130 дни, ще бъде отнесен до специалния докладчик на ООН за нехуманното отношение

15:29 | 23.11.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Карлос Гон.<em> Снимка:&nbsp;Hasan Shaaban/Bloomberg</em></p>

Карлос Гон. Снимка: Hasan Shaaban/Bloomberg

Задържането на Карлос Гон в продължение на почти 130 дни в японски затвор не е било нито необходимо, нито разумно и нарушава човешките права на бившия председател на Nissan Motor Co., заключва панел на ООН, критикувайки суровите действия от страна на токийските прокурори. 

Решението за арестуването на Гон четири поредни пъти, за да се удължи задържането му, е "несправедливо", се казва в доклад на работната група към Съветът на ООН по правата на човека относно произволния арест. Съставът посочва, че ще отнесе случая до специалния докладчик на ООН, който разследва изтезания, жестоко и друго нехуманно или унизително отношение.

Бившият председател на автомобилния алианс успя да обедини френския концерн Renault и японския Nissan, като през 2016 г. той спаси Mitsubishi Motors от финансов крах с инвестиция в размер на 2,3 млрд. долара и покана в съюза. Той разглеждаше план да създаде холдингова компания, способна да детронира лидерите в индустрията Toyota Motor Corp. и Volkswagen AG.

Това обаче се промени на 19 ноември 2018 г., когато Гон и директорът в Nissan Грег Кели бяха арестувани в Токио и обвинени във финансови измами. И двамата отрекоха да са извършили неправомерни действия.

Гон беше освободен, повторно арестуван и освободен отново под гаранция през 2019 г. В крайна сметка Гон извърши изненадващо бягство в края на декември с частен самолет до Ливан.

В средата на този месец Nissan заведе гражданско дело в Йокохама, в което концернът търси от бившия си ръководител 10 млрд. йени (95 млн. долара).         

Прокурорите, които арестуваха Гон преди две години, го обвиниха, че е укрил 9,3 млрд. йени (88,6 млн. долара) под формата на обезщетение, увеличавайки състоянието си за сметка на Nissan чрез плащания от по 5 милиона долара към автокъща в Близкия изток и прехвърляйки временно личните си финансови загуби върху автомобилния производител.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още