IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подкрепен от Ford стартъп се готви за тест на нов вид батерии през 2022 г.

Един от вариантите за производство пред Solid Power е да заложи на съоръженията на други големи имена в индустрията като Panasonic и Samsung SDI

19:24 | 10.12.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Kiyoshi Ota/Bloomberg</em></p>

Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Производителят на батерии Solid Power, който е подкрепен от автомобилния концерн Ford Motor Co., заяви, че е напът да започне тестване на твърдотелни батерии за електрически превозни средства в началото на 2022 г., съобщава Bloomberg. Тази новина изпраща сигнал до Tesla Inc., че и други автомобилни производители ще могат да извоюват своето място на пазара на електромобили. 

Стартъпът, който води своето начало от Университета в Колорадо през 2014 г., започна да произвежда клетки за батерии в своето съоръжение в Колорадо през второто тримесечие на тази година. Въпросните клетки разполагат с 15% до 20% повече мощност от литиево-йонните батерии, използвани в днешните електрически автомобили, посочва главният изпълнителен директор Дъг Кембъл.

Той сигнализира, че ако компанията продължи да се развива със сегашния темп, през 2026 г. или 2027 г. тя ще може да подкрепи производството на електромобил, използващ тези батерии. Кембъл изтъкна редицата дискусии с производители на оригинално оборудване относно тази идея.

Комерсиализирането на батерията изисква години изпитания, за да може Solid Power да се увери, че продуктът отговаря на стандартите преди да стартира масово производство.

Компанията води дискусии с осем автомобилни концерна, но за момента няма нито един сключен договор, тъй като технологията трябва да бъде усъвършенствана, споделя Кембъл.

Solid Power няма да търси финансиране в размер на милиарди долара, за да изгражда фабрика за производство на батерията. Компанията е проектирала така своите продукти, че да могат да се произвеждат в съществуващи съоръжения. Стартъпът може да си партнира с лидери в индустрията като Panasonic Corp. и Samsung SDI Co. или да сформира съвместно предприятие с някой производител, който иска да развие собствено производство като Tesla и General Motors.

Ford също обмисля възможността за батерии собствено производство, за да захранва новите електрически превозни средства, които възнамерява да пусне на пазара през следващите години. Японският концерн Toyota също работи върху технология за твърдотелни батерии, която трябва да се появи на пазара в близките години.

QuantumScape Corp., стартъп, подкрепена от Volkswagen AG, обяви, че батериите, които разработва, могат да бъдат заредени на 80% за 15 минути, или два пъти по-бързо от батериите, използвани в Model 3 на Tesla. Компанията набра над 700 млн. долара, когато стана публично дружество чрез обратно сливане по-рано тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още