IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След като стана лидер при новите коли, Китай ще развива и търговията с употребяваните

Продажбите на употребявани автомобили в страната скочиха с 30% през първите десет месеца на тази година

22:33 | 13.12.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Ангажиментът на Китай да изгради процъфтяващ пазар за автомобили втора употреба почти от нулата, бавно започва да жъне успех, включително в сегмента на електрическите превозни средства.

Продажбите на употребявани автомобили в страната скочиха с 30% през първите десет месеца на тази година и се очаква да достигнат 17 милиона броя за цялата 2021 г., според Китайската асоциация на автомобилните дилъри (CADA). 

Търговията с употребявани електрически и хибридни модели нарасна до 47 хил. броя през миналата година. Въпреки че това все още е сравнително малък обем, той е почти двойно по голям спрямо данните за 2017 г., като се очаква да продължи да расте бързо заедно с навлизането на електромобилите на най-големия автомобилен пазар в света.

Нарастващият интерес към сектора можеше да се види (и усети) по време на конференцията на CADA в Хакоу по-рано този месец.

Дори с повече от 270 милиона превозни средства в обращение, Китай отдавна изостава от развитите пазари при търговията с употребявани автомобили. Годишните продажби на употребявани модели достигат малко над половината от обема на превозните средства, току-що излезли от фабриките. Това е огромна разлика спрямо страни като САЩ и Германия, където покупките на употребявани автомобили обикновено са двойно по-големи от тези при новите коли.

Има две основни причини за ситуацията в Китай. Автомобилният пазар все още се развива, като проучване на McKinsey & Co. показа, че само 173 на всеки 1000 души притежават превозно средство, в сравнение с 837 в САЩ. Съществува и т.нар. културен фактор – покупката на нова кола в Китай представлява индикатор за социален статус.

Тези бариери обаче бързо избледняват. Потребителите все повече възприемат философията да инвестират по-малко пари в превозно средство втора употреба.

Властите стимулират развитието на пазара. Пекин намали данъците за търговците на употребявани автомобили и тази година премахна пречките около продажбата на превозно средство извън населеното място, в което е регистрирано.

На своята конференция в Хайкоу CADA представи инструмент, който ще помага на дилърите да оценят точно електрическите модели втора употреба. Повече от две трети от изтъргуваните коли са били използвани по-малко от три години, като най-популярният ценови диапазон е между 100 000 юана (15 720 долара) и 150 000 юана.

Продуктите на Li Auto с удължен пробег запазват най-добро качество след една година употреба, следвани от моделите на Nio и тези на Tesla.

Model 3 на Tesla и P7 на Xpeng са най-популярните употребявани автомобили сред превозните средства среден размер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:29 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още