IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Audi и FAW ще строят фабрика за електромобили в Китай за 3,3 млрд. долара

Компаниите са получили регулаторно одобрение, като началото на строителната дейност е предвидено за втората половина на 2022 г.

15:49 | 15.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Германската марка премиум автомобили Audi, част от Volkswagen Group, и нейният китайски партньор FAW Group получиха одобрение от китайските власти да започнат строителството на завод за изграждане на електрически превозни средства в съвместен проект на стойност 3,3 млрд. долара, съобщава Automotive News Europe. 

Китайският строителен регулатор в североизточната провинция Дзилин заяви, че работата по фабриката, която ще бъде базирана в столицата на провинцията Чанчун, ще започне през април, като общата инвестиция в проекта възлиза на 20,93 милиарда юана (3,29 милиарда долара).

Заводът ще бъде въведен в експлоатация през декември 2024 г. и ще разполага с производствен капацитет от 150 хил. автомобила годишно.

„Проектът на Audi и FAW за производство на автомобили, използващи нов вид енергия, е важен крайъгълен камък в стратегията за електрификация на Audi в Китай“, заяви говорител на VW Group, потвърждавайки регулаторното одобрение. Според него началото на строителството ще започне през втората половина на 2022 г.

Audi подписа меморандум за разбирателство с FAW Group през октомври 2020 г. за съвместно производство на премиум електромобили в Китай, най-големия автомобилен пазар в света.

През ноември германската марка заяви, че заводът изостава от графика поради забавяне на одобрението от съответните органи.

Audi развива дългогодишно партньорство с FAW за производство на автомобили с двигатели с вътрешно горене в Чанчун и Фошан.

Германците планират също така да произвеждат автомобили в базирания в Шанхай завод на SAIC Motor, като целта е електромобилите да представляват една трета от продажбите на марката в Китай до 2025 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още