IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заводът на Tesla в Китай остава затворен до края на месеца

Много от местните работници на компанията са засегнати от строгите мерки за овладяване на новите COVID огнища

10:01 | 28.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Американският електромобилен концерн Tesla Inc. удължава производствената пауза в завода си в Шанхай до четвъртък (31 март), след като властите в града предприеха поетапно блокиране, за да ограничат разпространението на новите огнища на Covid-19, съобщава Bloomberg, цитирайки източници, запознати с темата. 

Шанхай започна масови тестове за коронавирус, след като страната се сблъска с най-сериозното разпространение на заразата от началото на 2020 г. Районът, където се намира гигафабриката на Tesla, ще бъде блокиран за четири дни до 1 април. Много работници на американския концерн там ще бъдат засегнати от мерките, въпреки че според източниците е възможно да се върнат на работа, когато градската блокада бъде прехвърлена в друга част на Шанхай.

„Tesla винаги се стреми да изпълнява основната си отговорност за превенция и контрол на пандемията, като стриктно прилага всички свързани с това изисквания и организира работата в съответствие с политиката на правителството“, споделя говорител на компанията.

Първата гигафабрика на Tesla извън САЩ успя да произведе половината от превозните средства на производителя за миналата година. Когато компанията беше принудена да прекрати работа за два дни по-рано този месец, тя заяви, че полага „всевъзможни усилия“, за да гарантира, че производството може да продължи в завода, като същевременно „активно сътрудничи с правителствената мярка за тестове за Covid и съответните мерки за превенция на пандемията“.

Фабриката в Шанхай играе важна роля в стратегията на Tesla, като се има предвид, че Китай е вторият по големина пазар на компанията и заводът произвежда автомобили за износ за Европа и към други райони на Азия. Китайската асоциация за леките автомобили по-рано този месец съобщи, че Tesla е доставила 56 515 електромобила от завода в Шанхай само през февруари - 23 200 броя за вътрешния пазар и 33 315 за износ.

Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск се противопостави на призивите на здравните регулатори в Калифорния през 2020 г. да затвори гигафабриката във Фримонт, като възстанови работата в съоръжението седем дни, след като я преустанови под натиска на щатските власти. Спорът с Калифорния беше посочен от Мъск като една от основните причини да измести централата на Tesla от Пало Алто в Остин, Тексас, в края на 2021 г.

В момента Tesla разполага с гигафабрики на три континента: заводът ѝ във Фримонт, Северна Америка; фабриката в Шанхай, Азия; и новото съоръжение край Берлин, Европа.

Мъск посети завода в Грюнхайде, Германия, миналата седмица, за да вземе участие в церемонията по официалното му откриване. До няколко седмици се очаква и въвеждането в експлоатация на втория завод на Tesla в САЩ в Остин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още