IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BMW търси начин да замени природния газ с алтернативни източници

Компанията ще заложи на соларни панели, водород и геотермална енергия, като се стреми да направи въглеродно неутрална своята нова фабрика в Унгария

11:20 | 14.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Германският автомобилен концерн BMW AG проучва нови инвестиции в слънчева, геотермална и водородна енергия, за да намали зависимостта си от природния газ, заяви шефът на производството Милан Неделкович пред Ройтерс, предупреждавайки, че ембаргото върху руския газ ще доведе до застой автомобилната индустрия. 

Баварската компания, която през 2021 г. разчиташе на природния газ за 54% от потреблението си на енергия, проучва възможности за добавяне на соларни панели към своите заводи и разработва планове с местните власти за транспортиране на водород до фабриката ѝ в Лайпциг, Германия.

„Водородът е много подходящ за намаляване или дори за пълно компенсиране на търсенето на газ“, посочва Неделкович. „Промишлеността представлява около 37% от потреблението на природен газ в Германия“, добавя той.

Според него при спиране на доставките на руски газ целият автомобилен сектор ще спре да работи.

Плановете на BMW отразяват по-широката подготовка, която тече в рамките на германската индустрия за дистанциране от руския газ и създаване на система за разпределяне на наличните доставки в случай на внезапно спиране на притока на „синьо гориво“.

Новият завод на BMW в Дебрецен, Унгария, за който компанията каза, че ще бъде първата автомобилна фабрика в света, която ще работи без изкопаеми горива, ще разчита до голяма степен на соларна енергия, споделя още Неделкович. По думите му BMW разглежда и употребата на геотермална енергия.

Геотермалната енергия е по-стабилна от зависимите от метеорологичните условия възобновяеми източници, но страда от липса на достатъчно инвестиции отчасти поради високите първоначални разходи и сложните лицензионни процеси при сондиране.

Запитан за потенциала на ядрената енергия, която представлява около половината от енергийните доставки на Унгария, но бива прекратявана постепенно в Германия, Неделкович заяви, че този енергиен източник може да действа като „стабилизиращ фактор, особено в тези нестабилни времена“.

„За нашето собствено производство разчитаме на регенеративни източници на енергия“, изтъква той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още