IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Renault и Vitesco ще си партнират за разработване на компоненти за електромобили

Германският доставчик ще снабдява френската група с устройства, които комбинират различни елементи на електронните блокове за управление

17:11 | 14.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Френският автомобилен концерн Renault Group и германският доставчик Vitesco Technologies подписаха споразумение за разработване на електроника за електрифицирани превозни средства, като целта е да се намали размерът и теглото на електронните блокове за управление, съобщава Automotive News Europe. 

Първите превозни средства – изцяло електрически и плъгин хибриди – които ще използват новите блокове, ще се появят на пазара след 2026 г., посочват двете компании. Развойният център ще бъде базиран в Тулуза, Франция.

Не са обявени финансовите условия по сделката.

Целта е да се разработи един-единствен компонент, който съчетава DC-to-DC конвертор, вградено зарядно устройство и инвертор. Renault казва, че новото устройство ще бъде с 45% по-малко от общия размер на отделните компоненти и ще спести неопределено тегло.

Съгласно споразумението за партньорство Vitesco също ще доставя електроника за хибридните превозни средства на Renault и комбиниран DC-to-DC конвертор със зарядно устройство за изцяло електрически превозни средства на компанията, започвайки от 2025 г.

В началото на месеца Schaeffler увеличи дела си във Vitesco, след като придоби още 1,6 млн. акции в компанията. По този начин делът на по-големия германски доставчик достига 49,99%.

Vitesco излезе на борсата на 16 септември 2021 г. Преди това компанията беше известна като Powertrain, докато беше част от Continental AG.

Schaeffler Group от своя страна е най-големият единичен акционер в Continental AG от 2009 г. насам, а от 2015 г. Continental е със статут на дъщерна компания в рамките на групата. Schaeffler притежава още марките INA, FAG and LuK.

Миналия месец Vitesco представи няколко иновации относно електрификацията на превозните средства на 35-ия Международен симпозиум за електрически превозни средства в Осло. Във фокуса беше синхронен електрически двигател, който трябва да бъде оптимизиран за шофиране на дълги разстояния при по-високи скорости.

За разлика от синхронните двигатели с възбуждане на постоянно магнитно поле (PSM), широко използвани днес, синхронните двигатели с външно възбуждане (EESM) не изискват редкоземни метали. Вместо ротор с постоянен магнит, изработен от редкоземни метали, както в PSM, моторът на Vitesco използва намотка. В статора и ротора на мотора магнитните полета се генерират от тази бобина вместо от постоянен магнит.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още