IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инатът на Geely пожъна успех – китайците придобиха близо 8% дял в Aston Martin

Китайският концерн се присъединява към консорциума Yew Tree, суверенния фонд на Саудитска Арабия с и Mercedes-Benz като основе инвеститор в премиум марката

22:30 | 30.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китайският автомобилен концерн Zhejiang Geely Holding Group Co. е придобил дял от почти 8 процента в британската марка луксозни превозни средства Aston Martin, съобщава Financial Times.

Geely, която притежава автомобилни концерни като Lotus и Volvo, купува дял в Aston Martin по време на скорошното емитиране на акции за 654 млн. паунда. По този начин китайците се нареждат след Yew Tree, консорциум, ръководен от Лорънс Строл, с 18,3%, суверенния фонд на Саудитска Арабия с 16,7% и Mercedes-Benz с 9,7%.

В близкото минало Aston Martin на няколко пъти отхвърли оферти на Geely за придобиване на дял, като последната беше отправена това лято.

В петък председателят на британската марка Лорънс Строл обяви, че Aston Martin приключва набирането на средства и приветства фонда на Саудитска Арабия, който той описа като „един от водещите световни инвестиционни фондове“, в бизнеса като „основен акционер“.

В края на своето изявление Строл каза, че също „би искал да приветства Geely Holding, която днес обяви, че е станала акционер“. Компанията обаче не получава място в борда.

Главният изпълнителен директор на Geely Holding Даниел Ли заяви от своя страна, че бизнесът „вярва, че с нашата история и технологични предложения Geely Holding може да допринесе за бъдещия успех на Aston Martin“.

Ли добави, че Geely очаква с нетърпение да проучи потенциалните възможности за „ангажиране и сътрудничество с Aston Martin, тъй като компанията продължава да изпълнява стратегията си за постигане на дългосрочен, устойчив растеж и повишена рентабилност“.

За Geely придобиването на дял в  британците е предхождано от подобна стъпка по отношение на Mercedes-Benz, където китайският концерн държи близо 10%.

Въпреки че не присъства в борда на директорите, Geely сключи няколко сделки с групата, включително поемане на контрола над марката Smart чрез съвместно предприятие и предоставяне на изключителни права на Mercedes да доставя премиум автомобили за бизнеса на Geely за споделено пътуване.

Очаква се Aston Martin да реши с коя компания ще си сътрудничи при разработването на своя планиран първи електромобил, който трябва да се появи на пазара през 2025 г. За момента ръководството преговаря с Mercedes, както и с Lucid и Britishvolt.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:05 | 30.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още