IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Stellantis се готви да удвои дела на електрическите модели, изграждани във Франция

Някои нови електромобили на марката Peugeot ще бъдат сглобявани във фабриката в Мюлуз, споделя шефът на групата Карлос Таварес

17:14 | 17.10.22 г.
Електрическият Peugeot e-208. Снимка: Bloomberg L.P.
Електрическият Peugeot e-208. Снимка: Bloomberg L.P.

Европейският автомобилен производител Stellantis планира да удвои дела на своите изцяло електрически модели, които изгражда във Франция, заяви главният изпълнителен директор на компанията Карлос Таварес, цитиран от Ройтерс. Той добави, че някои нови модели на марката Peugeot ще бъдат сглобявани във фабриката в Мюлуз.

Две електрически версии на Peugeot 308 и по-големият Peugeot 408 ще се сглобяват в Мюлуз, посочи Таварес на автомобилното изложение в Париж.

През август Stellantis разкри плановете си да се превърне в най-големия производител на електромобили в Европа по пазарен дял, като измести Volkswagen Group и Tesla Inc. През първите шест месеца на годината групата успя да продаде 105 413 изцяло електрически коли в Европа, нареждайки се точно зад Volkswagen - със 116 307 броя, и пред Tesla, която отчете продажби за региона в размер на 78 277 броя, сочат данни на Dataforce.

Цифрите включват регистрациите в Европейския съюз (ЕС), Великобритания, Швейцария, Исландия и Норвегия. Няма данни за Португалия, Швеция и Финландия.

Стремежът на Stellantis да се сдобие с електромобилната корона на Стария континент досега беше воден от малкия хечбек Fiat New 500, който се оказа най-продаваният електромобил в Западна Европа през второто тримесечие, коментира анализаторът Матиас Шмид. Това е първият път, когато първото място отива в друга компания, различна от Tesla, от последното тримесечие на 2020 г., изтъква Шмид.

Fiat New 500 оглавява продажбите в Италия и Германия, споделя от своя страна Таварес пред инвеститорите. Друг ключов електрически модел на компанията е малкият Peugeot e-208, който заема първото място във Франция през второто тримесечие.

Списъкът с ключови електрически модели на Stellantis, които се очаква да бъдат пуснати в продажба догодина, включва електромобилни версии на Peugeot 308 и Opel Astra, както и новия компактен SUV Peugeot 3008.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:14 | 17.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още