IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Синдикат: Stellantis ще запише пета поредна година на производствен спад в Италия

Компанията ще произведе по-малко от 650 000 автомобила до края на годината в италианските си заводи, което е спад спрямо обемите от 2021 г., изчислява FIM-CISL

22:21 | 14.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Автомобилният концерн Stellantis ще се сблъска със спад на производството в Италия за пета поредна година през 2022 г., главно поради прекъсванията, причинени от продължаващия спад при доставките на полупроводници, съобщава Ройтерс, цитирайки синдиката FIM-CISL.

Въз основа на данни за първите девет месеца на годината FIM-CISL изчислява, че Stellantis, собственикът на редица автомобилни марки, включително Fiat, ще произведе по-малко от 650 000 автомобила до края на годината в италианските си заводи, което е спад спрямо 673 574-те броя през 2021 г.

Това би означавало, че ще е налице недостиг от около 200 000 превозни средства в сравнение с потенциала, генериран от вече направените от клиентите поръчки, изтъква работническата организация в своя тримесечен доклад за производството.

Фердинандо Улиано, ръководител на аутомотив отдела в FIM-CISL, изтъква, че недостигът на чипове е основната причина за спада в производството, но проблеми възникват и с други сфери, без да дава повече подробности.

Дефицитът на полупроводници ще продължи и през 2023 г., добавя Улиано.

„Войната в Украйна, спирането на доставките на руски газ... могат само допълнително да влошат проблема със снабдяването и разходите за суровини“, предупреждава той.

Общо 235 работни дни са били загубени между януари и септември поради спиране на производството според доклада.

„Все още не сме се възстановили до нивата отпреди пандемията“, подчертава Улиано.

През първите девет месеца на 2022 г. производството на Stellantis в Италия е спаднало с 2,4% на годишна база до 515 380 автомобила, съобщи FIM-CISL. Това е малко по-малък спад в сравнение с този от първото полугодие, когато прекъсванията в транспортната индустрия също засегнаха производството.

Производството на леки търговски превозни средства в завода на Stellantis в Севел, Централна Италия - най-голямото съоръжение за сглобяване на ванове в Европа - е спаднало с 27,5% на годишна база.

Производството на автомобили обаче е нараснало с 14,1% през същия период, подпомогнато от новите модели Alfa Romeo Tonale и Maserati Grecale, чието производство стартира в заводите в Помиляно и Касино в края на второто тримесечие.

Споразумение с Алжир

В отделно съобщение Stellantis заяви, че е подписал рамково споразумение с Алжир за развитие на операциите на своята марка Fiat в страната, включително за обособяване на местно производство на автомобили.

Сделката обхваща проект за развитие в Алжир на индустриални, следпродажбени дейности и дейности за резервни части за Fiat, както и развитието на автомобилния сектор в страната, добавя Stellantis.

Четвъртият по големина производител на автомобили в света не предостави повече подробности за дейностите, които ще започне съгласно споразумението.

„Качеството на текущите дискусии ни прави уверени относно перспективите за развитие на марката Fiat, която ще се стреми да отговори на очакванията на алжирските клиенти“, заяви от своя страна главният изпълнителен директор на Stellantis Карлос Таварес.

По-рано в петък стана ясно, че компанията ще плати 5,6 млн. долара в извънсъдебно споразумение относно разследване на щата Калифорния за нарушения на разпоредбите за качеството на въздуха. Калифорнийският борд за въздушни ресурси (CARB) посочва, че 30 600 превозни средства влизат в споразумението. Става въпрос за произведени в периода 2012-2018 модели Ram 1500, Jeep Grand Cherokee и Dodge Durango, които са оборудвани с 5,7-литров бензинов двигател и не отговарят на сертификационните стандарти за емисиите.

FCA ще плати 2,8 млн. долара санкция, като останалите 2,8 млн. долара ще бъдат използвани от компанията, за да оборудва някои райони на Калифорния с електрически училищни автобуси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:13 | 14.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още