IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ и ЕС създават работна група, която да обсъди стимулите за електромобили

Решението отразява растящите опасения сред неамериканските производители относно достъпа до данъчни облекчения на електромобилния пазар в САЩ

15:21 | 26.10.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Представители на властите на САЩ и Европейския съюз (ЕС) ще създадат работна група през следващата седмица, за да обсъдят новото американско законодателство, за което европейците се опасяват, че ще дискриминира чуждестранните производители на електрически автомобили, тъй като поставя строги условия относно произхода на техните батерии и други компоненти, съобщава Ройтерс.

Редица автомобилни концерни от Германия до Южна Корея изразиха своето недоволство относно регулациите, включени в Закона за намаляване на инфлацията, подписан от президента на САЩ Джо Байдън през август, на стойност 430 млрд. долара. Новите разпоредби целят да превърнат САЩ в глобален лидер на пазара на електромобили и да ограничат влиянието на Китай в световните вериги на доставки, особено при суровините, необходими за производството на батерии и екологични превозни средства.

Миналата седмица Байдън разпореди да бъдат предоставени 2,8 млрд. долара на миннодобивни компании, разработващи нови американски източници на литий, никел, мед и други суровини за електромобили, както и на производители на батерии и компании за рециклиране на такива компоненти.

И двете мерки имат за цел да стимулират вътрешния добив и да приближат страната до целта на Байдън за поне 50% дял на електромобилите при продажбите на нови коли през 2030 г.

Заместник-съветникът по националната сигурност на Байдън Майк Пайл се е договорил да бъде създадена работна група по темата по време на среща по-рано през деня с ръководителя на кабинета на председателя на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен, Бьорн Зайберт, информира говорителят на Белия дом Адриен Уотсън.

Работната група ще „насърчи по-задълбоченото разбиране“ относно „възможностите и опасенията за производителите от ЕС“, изтъква Уотсън.

Преди това Volkswagen, BMW и Hyundai Motor призоваха американските законодатели да дадат на автопроизводителите, развиващи производствена и пазарна дейност в САЩ, повече време, за да изпълнят необходимите цели за снабдяване с батерии, за да се класират за данъчни стимули.

Миналата седмица германската група BMW обяви инвестиция от 1,7 млрд. долара за производство на електромобили и високоволтови батерии в щата Южна Каролина. На събитието по обявяване на инвестицията ръководителят на концерна Оливер Ципсе отправи критики към законодателството на Вашингтон, като каза, че „САЩ трябва да предложат регулация, която не е напълно нереалистична“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:21 | 26.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още