IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стимулите на Байдън за електромобилните суровини са кухи без нужните реформи

Облекчаването на процеса на издаване на разрешителни за нови миннодобивни проекти трябва да бъде приоритет на Белия дом, изтъкват представители на индустрията

22:03 | 25.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Нарастващата финансова подкрепа на Вашингтон за компании, които произвеждат метали, използвани в електрическите превозни средства, вероятно ще се окаже безплодна, освен ако федералното правителство не рационализира процеса на издаване на разрешителни за добив, изтъкват пред Ройтерс инвеститори и консултантски фирми.

Миналата седмица президентът на САЩ Джо Байдън разпореди да бъдат предоставени 2,8 млрд. долара на миннодобивни компании, разработващи нови американски източници на литий, никел, мед и други суровини за електромобили, както и производители на батерии и компании за рециклиране на такива компоненти.

Тези безвъзмездни средства следват подписания през август Закон за намаляване на инфлацията, който свързва данъчните кредити за покупка на електромобил с минералите, които се добиват в САЩ или в търговските им партньори.

И двете мерки имат за цел да стимулират вътрешния добив и да приближат страната до целта на Байдън за поне 50% дял на електромобилите при продажбите на нови коли през 2030 г.

В момента получаването на разрешение за стартиране на нов миннодобивен проект в САЩ отнема десетилетие – труден процес, който отблъсква инвеститорите, които приветстват финансовата подкрепа на Белия дом, но искат повече прозрачност при издаването на разрешителни.

„Правителството на САЩ казва „Напред! Напред! Напред!“, но процесът на преглед на околната среда е изключително тромав“, изтъква Джери Хикс от Optica Rare Earths & Critical Materials ETF, която притежава акции на Albemarle Corp., Freeport-McMoRan Inc. и Glencore Plc. „Китай разполага с инфраструктурата и ще отнеме много време на САЩ, за да се го настигне“, добавя Хикс.

Сенатор Джо Манчин, демократ от Западна Вирджиния, не успя да прокара реформата за облекчаване на процеса на издаване на разрешителни през Конгреса миналия месец, въпреки че се очаква да опита отново по-късно тази година.

„Това, което бих искал, ако мога да поискам нещо, е предсказуемост“, изтъква Арне Франдсен, главен изпълнителен директор на инвестиционната група с фокус върху минното дело Pallinghurst и директор в Talon Metals Corp., която получи 114,8 млн. долара от Байдън за изграждане на завод за преработка на никел в Северна Дакота, който ще доставя продукция на Tesla Inc. „Трудно е да получите капитал, който да обвържете, ако не знаете дали ще получите разрешение след 12 месеца или след пет години“, посочва Франдсен.

Някои проекти, осигурили си държавно финансиране, може да намерят по-лесен път за издействане на разрешително от други. Инсталациите за рециклиране, например, са по-близки до производствените операции, отколкото откритите мини.

Частната компания Nth Cycle Inc. изгражда завод за рециклиране в САЩ, който се очаква да произвежда 5000 тона никел годишно до 2025 г. По същото време се очаква да бъде въведена в експлоатация и единствената нова никелова мина в страната.

„Хората имат погрешна представа за това колко бързо можем да въведем мините в експлоатация, предвид процеса на издаване на разрешителни в САЩ“, коментира от своя страна Меган О'Конър, главен изпълнителен директор на Nth Cycle.

Albemarle залага, че безвъзмездната помощ от 149,7 млн. долара, която си осигури миналата седмица, ще улесни издаването на разрешителни за повторно отваряне на литиева мина в Северна Каролина.

„Надяваме се, че ще ни помогнат малко и ще проследим част от процеса на издаване на разрешителни“, споделя Кент Мастърс, главен изпълнителен директор на Albemarle.

И все пак повечето предложения за нови мини в САЩ ще бъдат обекти, които са изправени пред широко обществено недоверие.

Усилията на Lithium Americas Corp. да изгради най-голямата литиева мина в САЩ са затънали в съдебна битка. Piedmont Lithium Inc., която получи 141,7 млн. държавна помощ, се сблъсква с опозиция относно своя проект в Северна Каролина.

„Това, което наистина трябва да се случи, не е процесът на издаване на разрешителни да бъде облекчен, а да се ускори, за да сме сигурни, че ще изградим мините, които могат да снабдяват производителите на автомобили“, изтъква Джордан Робъртс, анализатор във Fastmarkets.

Тези забавяния могат да поддържат високи цените на електромобилите чрез ограничаване на вътрешните доставки на минерали и други видове суровини, необходими за производството, например, на батерии, подчертава Хикс от Optica Rare Earths & Critical Materials ETF.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:02 | 25.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още