IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марката на Geely за премиум електромобили поглежда към Европа

Zeekr планира да пусне в продажба на европейския пазар своя електрически кросоувър 001

14:22 | 02.11.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Марката премиум електромобили на Zhejiang Geely Holding Group, Zeekr, планира да стартира продажби в Европа през следващата година, съобщава Ройтерс, цитирайки главният изпълнителен директор на бранда Ан Цун Хуей.

Zeekr се присъединява към растящия списък от китайски автомобилни производители, които искат да стартират или разширят продажбите на електрически превозни средства в Европа през следващата година, включително BYD, Xpeng и Great Wall Motors.

Geely, собственик на Volvo, Polestar и инвеститор в Mercedes Benz, основа Zeekr през 2021 г. като премиум марка, насочена към по-младите клиенти.

Geely Automobile, публичното звено на Geely, заяви по-рано тази седмица, че планира да отдели Zeekr и да листне акциите ѝ на борсата.

Ан Цун Хуей, който изпълнява и длъжността президент на Geely, заяви пред журналисти на кръгла маса във вторник, че Geely е създала Zeekr с цел да отговаря на стандартите в Европа и САЩ.

Според Ан Geely ще пусне електрическия кросоувър на марката 001 в Европа през следващата година. Той не предоставя конкретна цел за продажби и отказа да обсъди идеята за разширяване на производството на Zeekr отвъд граница.

Zeekr пусна 001 в Китай в края на 2021 г. Продажбите му достигнаха 39 474 броя през първите девет месеца, докато Tesla успя да продаде 219 112 броя от кросоувъра Model Y в Китай през същия период, според данни на Китайската асоциация на леките автомобили.

Базовият модел Zeekr 001 се продава срещу 41 000 долара в Китай в сравнение с 40 хил. долара за базовата версия на Model Y на Tesla след последното намаление на цената.

Zeekr не е обявила цени за отвъдграничните пазари.

Макар и косвено, Geely набира инерция в Европа посредством своите дъщерни компании. Базираните в Швеция Polestar и Lynk & Co. вече увеличават своето присъствие на европейския пазар. От средата на 2020 г. Lynk & Co. е доставила 26 000 от своите плъгин хибриди 01 в региона, разчитайки на схема за месечен абонамент в стил Netflix при фиксирана цена от 550 евро. Пазарните дялове на Polestar и Lynk остават малко по отношение на Германия - общо под 1%.

Ален Висер, главен изпълнителен директор на Lynk за Европа, каза, че този дял можеше да бъде по-голям, ако нямаше проблеми в глобалните вериги на доставки.

„Можеше да продадем много повече коли, ако имаше достатъчно доставки от нашата фабрика в Китай“, изтъква Висер пред Nikkei Asia. „Но проблемите при доставките наскоро бяха преодолени благодарение на нашата компания майка, Geely, която ни приоритизира по отношение на веригата на доставки, така че текущото време за доставка на наш автомобил в Германия сега е от три до пет месеца в сравнение с 10 до 15 месеца при европейските автомобилни производители, което ще ни даде преднина при избора на автомобил от клиентите“, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:22 | 02.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още