IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Foxconn и саудитският държавен фонд ще изграждат съвместно електромобили

Съвместната проектна марка Ceer ще подкрепи плана на Рияд да се дистанцира от петрола, а на Foxconn да разшири източниците на приходи

10:00 | 04.11.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Тайванската технологична група Hon Hai Precision Industry, известна като Foxconn, ще си партнира с държавния фонд на Саудитска Арабия за изграждане на електрически превозни средства, което подчертава стремежа на престолонаследника на Кралството принц Мохамед бин Салман да диверсифицира икономиката, която към момента остава силно зависима от петрола, съобщава Nikkei Asia Review.

Новата автомобилна марка Ceer ще лицензира технология за компоненти на BMW AG и ще проектира и изгражда електромобили в Саудитска Арабия за потребителите в региона на Близкия изток.

Планира се първите превозни средства да бъдат пуснати в продажба през 2025 г.

„Ние стартираме нова индустрия и екосистема, която привлича международни и местни инвестиции, създава възможности за работа за местни таланти, дава възможност на частния сектор и допринася за увеличаване на брутния вътрешен продукт (БВП) на Саудитска Арабия през следващото десетилетие“, изтъква принц Салман.

Новината е предхождана от обявеното планирано разширяване на Foxconn в посока електрическа мобилност в страни като Тайланд, САЩ и Тайван, след като компанията представи два прототипа на превозни средства през октомври.

Foxconn, най-големият подизпълнител в производството на електроника в света, който сглобява iPhone и MacBook на Apple Inc., се стреми да изгради цялостна верига на доставки за електромобили – от батерии до чипове – тъй като иска да диверсифицира своите приходи. Компанията ще отговаря за разработването на основните компоненти на електромобилите на Ceer.

„Ще използваме технологичния опит на Foxconn, за да подкрепим визията на Ceer за създаване на гама от емблематични електрически превозни средства... Искаме да популяризираме електрическите превозни средства и това е, което Ceer ще постигне в Саудитска Арабия и в по-широкия регион“, изтъква председателят на Foxconn Йънг Ли.

Саудитският държавен фонд каза, че се очаква Ceer да привлече повече от 150 млн. долара преки чуждестранни инвестиции, да създаде до 30 хил. работни места и да генерира 8 млрд. долара за БВП на Саудитска Арабия до 2034 г.

Проектът е в съответствие с икономическата стратегия на Саудитска Арабия „Визия 2030“ за намаляване зависимостта на страната от петрола и диверсификация на икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:00 | 04.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още