IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Южна Корея иска гратисен период за изискванията относно електромобилите в САЩ

Ограниченията за материалите при батериите и електромобилите, които ще влязат в сила от 2023 г., поставят в неравностойно положение Hyundai и Kia, изтъкват от Сеул

14:20 | 07.11.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Южна Корея иска от САЩ тригодишен гратисен период относно разпоредбите в Закона за намаляване на инфлацията (IRA), което ще позволи на южнокорейските производители на автомобили да продължат да получават стимули за електрически превозни средства на американския пазар, съобщава Ройтерс, цитирайки външното министерство на Сеул.

Президентът на САЩ Джо Байдън подписа през август законопроект на стойност 430 млрд. долара, който наред с други мерки изключва Hyundai Motor Co. и Kia Corp. от достъпа до федерални стимули за покупка на електромобили, тъй като тези компании все още не произвеждат електрически коли в Северна Америка.

Южнокорейското външно министерство заяви, че е предложило на Вашингтон да предостави федерални стимули за електромобили за автомобилни компании, които планират да обособят производствени операции в САЩ.

През май Hyundai Motor Group заяви, че ще инвестира повече от 10 млрд. долара в САЩ до 2025 г., за да укрепи сътрудничеството си с американски компании относно напредналите технологии като роботика, автономни превозни средства и изкуствен интелект.

Министерството на финансите на САЩ и Службата за събиране на данъци са стартирали обществено обсъждане на законодателството.

Южна Корея повтори позицията си, че новият закон може да наруши търговските норми като споразумението за свободна търговия между САЩ и Южна Корея и споразуменията на Световната търговска организация (СТО).

Hyundai Motor Group направи първа копка на завод за електромобили и батерии на стойност 5,54 млрд. долара в САЩ в края на миналия месец, като планира да въведе в експлоатация съоръжението през първата половина на 2025 г. Фабриката ще разполага с годишен производствен капацитет от 300 хил. превозни средства.

Опасения относно IRA изразиха и редица европейски страни. Европейската комисия се опасява, че законодателството ще ощети ЕС. Германските производители на автомобили например са изложени на риск да бъдат поставени в неравностойно положение поради планираните данъчни облекчения в САЩ за електромобили, произведени в Северна Америка. В съответствие с това електрическите автомобили ще бъдат субсидирани с максимална данъчна отстъпка от 7500 долара само ако са сглобени в САЩ.

Това изключва много от вноса от ЕС, Южна Корея и Япония. Новият закон включва и допълнителни изисквания за национално съдържание за жизненоважни суровини и компоненти за батерии, които влизат в сила през следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:38 | 07.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още