IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Представители на Audi и Porsche ще ръководят качеството и дизайна във Volkswagen

От началото на 2023 г. Михаел Ноймайер заменя Франк Уелш като директор на качеството, а Михаел Мауер сменя Клаус Зикьора като шеф на дизайна в групата

17:34 | 14.12.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Volkswagen Group назначи нови ръководители на отделите за качество и дизайн на германската автомобилна група, която иска да ускори процеса по вземане на решения и да подобри координацията между марките Volkswagen, Audi и Porsche, съобщава Automobilwoche.

От 1 януари Михаел Ноймайер ще отговаря за отдела за управление на качеството на VW Group, като същевременно запазва позицията си на ръководител на качеството в Audi. Той ще замени Франк Уелш в групата. Уелш се пенсионира след близо 30 години работа във VW.

Също на 1 януари Михаел Мауер ще застъпи като директор на дизайна във VW Group, като същевременно ще запази тази роля в Porsche. Той ще замени Клаус Зикьора, който напуска автомобилния производител.

Последното разместване на ръководството следва преструктурирането, обявено от новия изпълнителен директор на групата Оливер Блум през септември.

Това означава, че всички ключови функции вече са възложени на водещите марки на групата.

Новата структура ще осигури по-ясно определяне на приоритетите и по-бързо внедряване на фона на мащабните промени в индустрията.

Управлението на ключовите позиции относно качеството и дизайна чрез марките Audi и Porsche също ще позволи на VW Group да засили фокуса си върху клиентите, изтъква Блуме в изявление с фокус върху направените промени.

Зикьора, чието фамилно име преди беше Бишоф, напуска компанията, за да преследва задачи извън групата, информират от VW.

Той се присъединява към VW през 1989 г. и е назначен за ръководител на дизайна на групата през 2020 г. Зикьора ръководи дизайна на шестото до осмото поколение автомобили Golf, както и дизайна на моделите от семейството ID.

Уелш е назначен за директор по качеството във VW Group през 2021 г. По време на престоя си в групата, близо 30 години, той отговаря за техническото развитие на марката VW, както и за китайското съвместно предприятие SAIC-VW в Китай и за Skoda в Чехия.

Ноймайер работи за VW Group от 1986 г. и заема ръководни позиции в отдела за техническо развитие в Audi и Porsche.

На първата си голяма среща с ръководството на групата през септември Оливер Блуме заяви, че VW ще ускори трансформацията си към компанията, предлагаща само електрически превозни средства, но трябва да намери правилния "ритъм", намеквайки за промени в ръководния състав.

VW иска да изпревари Tesla Inc. като най-голям производител на електрически превозни средства в света до 2025 г. и половината от международните му продажби на автомобили да представляват изцяло електрически коли до 2030 г.

Според анонимни източници Блуме е бил избран за ръководител на VW отчасти, защото се смята за по-спокоен и по-ориентиран към консенсус лидер в сравнение със своя предшественик Дийс, който беше известен с радикалните стратегически промени, което в крайна сметка изнерви работническия съвет – голяма сила в корпоративната структура на VW.

В интервю за Handelsblatt 54-годишният Блуме се опита да разсее опасенията, че двойната работа, която трябва да върши като шеф на Porsche и VW, ще създаде проблеми, като посочи, че се отказва някои отговорности.

Въпреки това той ще поеме контрола над софтуерното звено Cariad, което беше създадено под ръководството на Дийс и изостава значително от графика. За него Блуме посочи, че може да бъде отворено към партньорства, изтъквайки, че ако съществуват глобални стандарти, няма да е ефективно „да се преоткрива колелото“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:34 | 14.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още