IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ може да предоставят електромобилни субсидии и за чуждестранни компании

С този ход Вашингтон цели да потуши опасенията сред азиатските и европейските компании относно мащабното законодателство в областта на климата

21:55 | 29.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Министерството на финансите на САЩ сигнализира, че някои вносни електрически автомобили ще отговарят на изискванията за данъчни облекчения, заложени в Закона за намаляване на инфлацията (IRA) - ход, който може да потуши опасенията сред азиатските и европейските компании относно мащабното законодателство в областта на климата, съобщава Bloomberg.

Финансовото министерство очерта своето тълкуване на изискванията за данъчни облекчения за електрически превозни средства в четвъртък, като същевременно отложи въвеждането на окончателните правила до март, така че служителите да имат повече време да оформят текстовете в закона.

Служители от Министерството на финансите посочиха, че вносните превозни средства могат да отговарят на условията за данъчно облекчение при покупка на електромобил на дребно в размер на 7500 долара  чрез лизинг на автомобил, свързан с клаузата за придобиване на търговски автомобил, включена в IRA. Подобен ход може да помогне на чуждестранни производители като Hyundai Motor Co., които се оплакаха, че техните електрически модели са били изключени от субсидията, тъй като в момента те не се произвеждат в Северна Америка.

Сенаторът от Западна Вирджиния Джо Манчин, който осигури на демократите гласуване по законодателството, се бори за включване на нови ограничения за това кой може да претендира за подобни облекчения, които преди това той отхвърли като „нелепи“. Той твърди, че без строги правила, гарантиращи производство в САЩ и правила за съдържанието на суровини в батериите, законът ще субсидира производството в Китай и в други страни, противници на САЩ.

IRA на стойност 430 млрд. долара налага ограничения при ползването на данъчни отстъпи въз основа на използваните суровини в батериите и сглобяването на превозните средства. Подписан от президента Джо Байдън през август, законът цели да направи САЩ независими спрямо глобалната роля на Китай като основен доставчик на батерии и свързаните с тях суровини. Делът на азиатската страна на световния пазар на батерии достига 70%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:17 | 29.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още