IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ferrari се готви за още по-силна 2023 г.

Компанията повиши прогнозите за печалбата си благодарение на силното търсене на луксозни автомобили

16:32 | 02.02.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Ferrari очаква „още по-силни“ резултати тази година, съобщи компанията, след като обяви ръст на основната печалба с 16% миналата година на фона на по-високите приходи от продажби на луксозните си спортни автомобили, предават Ройтерс и Bloomberg.

Ръстът на продажбите на автомобили е бил стимулиран от моделите Ferrari Portofino M и SF90, както и от 296 GTB и 812 Competizione.

„Списъкът ни с поръчки е силен, той обхваща цялата тази година и голяма част от следващата година“, коментира главният изпълнителен директор Бенедето Виня пред репортери, цитиран от Ройтерс.

Той допълни, че плановете за новия модел Purosangue с четири седалки на цена от 390 хил. евро се осъществяват по график и се очаква доставките за клиенти да започнат през второто тримесечие.

„Поръчките за Purosangue са изключително големи, много над очакванията“, допълни той.

Анализаторът от компанията Third Bridge Орва Мохамад заяви, че новият модел Purosangue ще увеличи базата от клиенти на Ferrari през 2023 г.

„Ferrari обяви силно представяне с привлекателни маржове на печалбата и един от най-значителните ръстове на обема в последните 10-12 години“, допълни той.

Компанията обяви, че очаква коригирана печалба преди данъци, такси и амортизации (EBITDA) между 2,13 млрд. и 2,18 млрд. евро през 2023 г., което е ръст спрямо по-добрата от очакванията печалба миналата година от 1,773 млрд. евро.

Коригираната EBITDA за четвъртото тримесечие е нараснала с 18% до 469 млн. евро, надминавайки средните очаквания на анализаторите за 451 млн. евро. Приходите на компанията са достигнали 1,37 млрд. евро, малко над прогнозираните 1,29 млрд. евро.

Книжата на автомобилната компания, листнати в Милано, продължиха да поскъпват след публикуването на резултатите.

„Тези цифри полагат основата на още по-силна 2023 г., стимулирана от продължаващото високо търсене на продуктите ни в цял свят“, отбеляза Виня.

„Въпреки сложната световна макроикономическа обстановка гледаме напред с голяма увереност“, каза още той, цитиран от Bloomberg.

Ferrari повишава цените на някои от моделите си и се възползва от факта, че заможните купувачи не са толкова тежко засегнати от ускоряването на инфлацията и растящите лихви. Автомобилният производител се готви за преход към електромобили и превръща историческия си завод в Северна Италия в център за коли, захранвани от батерии.

Броят на продадените автомобили от компанията е нараснал почти с една пета миналата година, като най-силен е ръстът в Китай, Северна и Южна Америка. Ferrari съобщи, че очаква да генерира приходи от около 5,7 млрд. евро през 2023 г.

Първият изцяло електрически автомобил Ferrari се очаква през 2025 г., а модели само на батерия и хибридни коли се предвижда да доминират в портфейла на компанията през втората половина на десетилетието. Три хибридни модела са съставлявали 22% от доставките миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:33 | 02.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още