IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-скъпите суровини накараха Panasonic да понижи прогнозата си

Компанията отчете по-слаби резултати за третото тримесечие от очакваното

19:00 | 02.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Японският гигант Panasonic Holdings сви прогнозата за годишната си оперативна печалба с 12,5%, след като отчете по-слаба от очакваното печалба за третото тримесечие, засегната от забавянето на световната икономика и високите цени на суровините, предава Ройтерс.

Компанията е изправена пред предизвикателства предвид лошата перспектива за глобалния растеж, докато се стреми да доразвие енергийния си бизнес, който включва производството на автомобилни батерии за производителя на електрически превозни средства Tesla.

Конгломератът сви прогнозата за оперативната си печалба до 280 млрд. йени (2,18 млрд. долара) за фискалната година до 31 март, от 320 млрд. йени, отчасти заради не толкова розовата перспектива за индустриалния сегмент през това тримесечие.

Panasonic очаква да инвестира до 600 млрд. йени в трите години до март 2025 г. в нов завод за батерии, които започна да строи в Канзас през миналата година, обяви главният финансов директор на групата Хирокадзу Умеда.

В презентацията си по повод финансовия отчет компанията посочва, че се стреми да увеличи печалбата от автомобилните си батерии чрез разширяване на продажбите на своите литиево-йонни батерийни клетки от модела 2170 и комерсиализирайки по-модерната батерия с формат 4680.

През януари енергийното звено на компанията сключи споразумение с Lucid Group за доставка на литиево-йонни батерии за пълната серия от модели на производителя на електромобили, включително луксозното “Air” предложение.

Освен това компанията заяви, че има за цел да започне да доставя батерията с формат 4680 на северноамериканския пазар през фискалната година до март 2024 г., за да комерсиализира този модел батерийни клетки.

Резултатите на Panasonic за третото тримесечие, с 16% ръст на оперативната печалба до 84,4 млрд. йени за трите месеца до 31 декември, се оказаха под средната прогноза за 95,31 млрд. йени печалба, дадена от девет анализатори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:46 | 02.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още