IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Panasonic ще доставя литиево-йонни батерии на Lucid

Сделката подчертава амбициите на Panasonic да разшири своята клиентска база и по този начин да диверсифицира приходите си

19:10 | 13.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основният доставчик на батерии на Tesla Inc. японският концерн Panasonic Holdings, е сключил споразумение за доставка на литиево-йонни батерии с производителя на електромобили Lucid Group, съобщава Ройтерс.

Сделката подчертава амбициите на Panasonic да разшири своята клиентска база и по този начин да диверсифицира приходите си.

„Партньорствата с водещи в технологиите производители на електромобили като Lucid са от решаващо значение за нашата мисия“, изтъква Казуо Таданобу, ръководител на енергийния бизнес на Panasonic.

Почти цялото производство на автомобилни батерии на Panasonic в момента е насочено към Tesla, тъй като водещият производител на електромобили в САЩ бързо разширява производството.

Въпреки че Panasonic, която планира да построи нов завод за батерии на стойност 4 млрд. долара в Канзас, се възползва от нарастващото търсене, ръководителите на японската компания се стремят да увеличат броя на клиентите, за да гарантират устойчивостта на приходите.

Lucid ще използва батерии на Panasonic в своите модели Lucid Air Gravity.

Американският стартъп подаде в края на август заявление за емитиране на нови акции на стойност до 8 млрд. долара, тъй като се стреми да увеличи оборотния капитал в момент, когато проблемите при веригите на доставки ограничават производството. Lucid може да се похвали с пазарна капитализация от около 27 млрд. долара, изпреварвайки традиционни имена и изцяло електромобилни компании като SAIC, Kia, Tata Motors, Geely и Volvo.

Базираната в Калифорния компания, която стана публична чрез сливане с дружество със специално предназначение (SPAC) през 2021 г., вече си е осигурила 4,4 млрд. долара, но търси допълнителен капитал, изтъква главният изпълнителен директор Питър Роулинсън пред Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:55 | 13.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още