IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приносът на Nissan към приходите на Renault расте до 4-годишен връх през 2022 г.

Общият размер на участието на японския концерн в постъпленията на френската компания за миналата година достига 526 млн. евро

18:14 | 09.02.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Френският производител на автомобили Renault Group, който заздрави своя 24-годишен съюз с Nissan с ново споразумение, представено по-рано тази седмица, заяви, че японската компания е допринесла със 174 млн. евро към приходите на групата през четвъртото тримесечие на 2022 г.

Общият размер на участието на Nissan в приходите на Renault за миналата година достига 526 млн. евро – най-високата стойност от 2018 г., като представлява увеличение спрямо отчетените през 2021 г. 352 млн. евро, съобщава Ройтерс.

През 2018 г. Nissan допринесе с 1,5 млрд. евро за приходите на Renault, когато отношенията между съюзниците бяха обтегнати заради ареста на бившия председател Карлос Гон заради обвинения във финансови злоупотреби.

По-рано в четвъртък Nissan представи своя отчет за третото фискално тримесечие. Нетната печалба на компанията расте с 55% на годишна база до 50,56 млрд. йени (384,7 млн. долара), изоставайки от прогнозите на анализатори за 54,94 млрд. йени, според анкета на Quick. Приходите на концерна нарастват с 29% до 2,837 трлн. йени, надминавайки пазарните очаквания за 2,720 трлн. йени.

Финансовият отчет на Nissan Motor Co. за третото фискално тримесечие. Източник: Nissan Финансовият отчет на Nissan Motor Co. за третото фискално тримесечие. Източник: Nissan

Renault от своя страна ще предостави целогодишни финансови данни на 16 февруари. В началото на седмицата ръководствата на Nissan и Renault се споразумяха да ребалансират своите дялови участия до 15%, като французите ще преместят 28,4% от акциите си в японския концерн в тръст, който ще ги продаде при изгодни пазарни условия. В резултат на прехвърлянето на 28,4% от акциите на Nissan към тръста, Nissan ще може да упражнява правата си на глас, свързани с участието на японската компания в управлението на Renault Group.

От своя страна Nissan обяви, че ще инвестира в придобиването на до 15% дял от електромобилния бизнес на френския концерн, известен като Ampere. 

„Разглеждаме Ampere като средство за участие на Nissan в нови бизнес възможности в Европа“, сподели във вторник (7 февруари) главният изпълнителен директор на Nissan Макото Учида пред журналисти и анализатори.

Компаниите планират общи проекти в Европа, Индия и Латинска Америка и ще работят съвместно в бизнеса с електромобили, електроника и твърдотелни батерии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:14 | 09.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още