IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Renault, Nissan и Mitsubishi обявиха мащабен план за ребалансиране на алианса

Mitsubishi се присъединява към Nissan в обмислянето на покупка на дял в електромобилния бизнес на Renault

11:44 | 06.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Akio Kon/Bloomberg
Снимка: Akio Kon/Bloomberg

След одобрение от страна на ръководствата, алиансът Renault-Nissan-Mitsubishi обяви големи структурни промени и мащабни инвестиции, с което сложи край на продължилите близо година преговори между партньорите за преоформянето на техния съюз.

Представената в понеделник (6 февруари) програма включва оперативни проекти за създаване на продукти с висока стойност в Латинска Америка, Индия и Европа; подобрена стратегическа гъвкавост с нови инвестиции, към които партньорите могат да се присъединят; и ребалансирано кръстосано дялово участие между Renault Group и Nissan, както и заздравяване на управлението на алианса.

Renault и Nissan сключиха обвързващо рамково споразумение по отношение на гласуваните от бордовете на директорите промени с оглед постигане на окончателни споразумения до края на първото тримесечие на 2023 г. Предвидените промени ще бъдат предмет на разглеждане на набор от предварително зададени условия, включително регулаторни одобрения, като приключването на процеса се очаква през четвъртото тримесечие на годината, съобщава френския автомобилен концерн.

Промените в алианса ще създадат повече възможности за растеж и ще помогнат за осигуряване на оперативна ефективност за партньорите, за постигане на нужните иновации и за трансформиране в бързо променящия се пазар на автомобилни продукти и услуги за мобилност, добавят от Renault.

Оперативни проекти за създаване на висока стойност

Една година след определянето на пътната карта на алианса с хоризонт до 2030 г., компаниите обявиха нови ключови проекти в Латинска Америка, Индия и Европа, които имат за цел да осигурят печеливши, широкомащабни и приложими ползи в три измерения: пазари, превозни средства и технологии. Всяка компания би спечелила от тези създаващи стойност проекти в средносрочен план, като същевременно реализира краткосрочни ползи както от споделянето на разходите, така и от избягването на такива, съобщава Automotive World, цитирайки съвместен документ на компаниите в алианса.

Латинска Америка

Четирите проекта, които ще бъдат разгледани в Латинска Америка, включват изграждането на нов пикап с тегло половин тон, разработен от Renault Group и споделен с Nissan за пазара в Аржентина; ще продължи успешното сътрудничество по пикапите Nissan Frontier/Renault Alaskan, споделящи една платформа - Renault Group ще произвежда превозните средства в Кордоба (Аржентина) и за двете марки.

В Мексико Nissan ще започне производството на нов модел за Renault – първият автомобил за френската марка, изграждан в страната от над 20 години.

Освен това двете компании ще пуснат в продажба две електрически превозни средства за масовия пазар, базирани на платформата CMF-AEV (Common Module Family).

Последна актуализация: 11:45 | 06.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още