IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Renault, Nissan и Mitsubishi обявиха мащабен план за ребалансиране на алианса

Mitsubishi се присъединява към Nissan в обмислянето на покупка на дял в електромобилния бизнес на Renault

11:44 | 06.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Akio Kon/Bloomberg
Снимка: Akio Kon/Bloomberg

Индия

За Индия Renault и Nissan ще си сътрудничат по няколко проекта за нови превозни средства, включително нови SUV модели, споделени между партньорите, както и нов автомобил за Nissan, базиран на Renault Triber.

Освен това, както в Латинска Америка, Nissan и Renault обмислят общи електрически превозни средства от сегмента на малките коли.

Европа

На Стария континент Renault Group и Mitsubishi Motors ще използват активите на Renault Captur и Clio, за да разработят два нови автомобила, базирани на платформата CMF-B.

Renault ще пусне през 2026 г. FlexEVan на пазара на лекотоварни търговски превозни средства, който ще бъде първото софтуерно дефинирано превозно средство на компанията. Те ще бъдат споделени с европейското портфолио на Nissan.

За своите модели след 2026 г. Nissan и Renault също ще проучат възможностите за сътрудничество за следващото поколение електрически превозни средства от сегмента на средните по размер автомобили (С сегмент). За да осигурят бързо зареждане на електромобилите, партньорите ще продължат да споделят технологии на своите европейски автомобили, включително за потенциално използване на обща 800-волтова архитектура.

Тези инициативи ще се основават на съществуващи ангажименти, включително на плановете за пускане в продажба на компактен електрически автомобил на Nissan (B сегмент), базиран на платформата CMF-BEV, който ще се произвежда от 2026 г. в завода на Renault ElectriCity, Франция.

Компаниите предвиждат и сътрудничество в дистрибуцията, споделено обслужване, зарядна инфраструктура и батерии.

В Европа обхватът на сътрудничеството ще надхвърли превозните средства, за да обхване жизнения цикъл на продуктите - от дистрибуцията, използването, до рециклирането.

В същото време Nissan планира да инвестира в придобиването на до 15% дял в звеното на Renault за електромобили Ampere с цел да стане стратегически инвеститори в този бизнес.

От Mitsubishi Motors посочват, че концернът би обмислил да инвестира в Ampere.

Nissan и Mitsubishi Motors ще станат клиенти на проекта Horse на Renault, инициатива за постигане на допълнителен мащаб и пазарно покритие за колите на френската компания с двигатели с вътрешно горене, като тук влизат и хибридните технологии.

Тези инициативи ще допълнят текущите области на технологично сътрудничество за твърдотелни батерии, софтуерно дефинирани превозни средства, усъвършенствани системи за подпомагане на водача (ADAS) и автономно шофиране.

Последна актуализация: 11:45 | 06.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още