IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Renault, Nissan и Mitsubishi обявиха мащабен план за ребалансиране на алианса

Mitsubishi се присъединява към Nissan в обмислянето на покупка на дял в електромобилния бизнес на Renault

11:44 | 06.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Akio Kon/Bloomberg
Снимка: Akio Kon/Bloomberg

Ребалансирано кръстосано дялово участие

Тъй като всяка компания в алианса изпълнява своите бизнес планове, беше важно да се въведе структура на кръстосано акционерно участие и условия на управление, съобразени с целите на структурата, се посочва в документа.

Въпреки че предходните споразумения между партньорите им позволяваха да изпълнят стратегиите през последните 24 години, е необходим нов подход, който да даде възможност на членовете на съюза да се подготвят по най-добрия начин за бъдещите възможности в индустрията.

Renault и Nissan, учредителите на алианса, се споразумяха да ребалансират условията за кръстосано участие и управлението, за да осигурят ефективност и да увеличат максимално създаването на стойност.

Обвързващо рамково споразумение определя принципите на нова схема на управление и ребалансиране на кръстосаните дялови участия между Renault Group и Nissan. Двете компании възнамеряват да сключат ново споразумение до 31 март 2023 г. и да заменят настоящите споразумения, уреждащи алианса, постигнати през 2019 г.

Това ново споразумение ще бъде въведено за първоначален период от 15 години, става ясно от съобщението на компаниите.

Двете компании ще запазят 15% кръстосано дялово участие, със задължение за блокиране, както и задължение за изчакване. Отделно Renault ще прехвърли 28,4% от акциите си на Nissan във френски тръст.

Renault ще продължи да се възползва напълно от икономическите права (дивиденти и приходи от продажбата на акции) от поверените акции, докато тези акции не бъдат продадени. Прехвърлянето към тръста няма да доведе до обезценка за Renault Group.

В резултат на прехвърлянето на 28,4% от акциите на Nissan към тръста, Nissan ще може да упражнява правата си на глас, свързани с участието на японската компания в управлението на Renault Group.

Правата на глас на Renault Group и Nissan ще бъдат ограничени до 15% от упражняваните права на глас, като и двете компании могат свободно да упражняват правата си на глас в рамките на това ограничение.

Renault Group ще инструктира тръста да продаде поверените акции на Nissan, ако това е разумно от търговска гледна точка, но няма да задължава попечителя да продава акциите в рамките на конкретен предварително определен период от време.

Renault ще разполага с пълна гъвкавост да продаде акциите на Nissan, притежавани от тръста, в рамките на координиран и организиран процес с Nissan, в който последният ще се възползва от правото на първа оферта в своя полза или в полза на определена трета страна.

Право на глас и управление

В резултат на новите договорености споразумението, сключено на 4 февруари 2016 г. между Renault Group и френската държава, свързано с нейното дялово участие в концерна, ще бъде прекратено. Това би позволило на френската държава да упражнява свободно всичките си права на глас в Renault Group.

Френският концерн ще запази правото си да номинира двама представители в борда на директорите на Nissan, а японската компания ще запази правото си да номинира двама представители в борда на Renault Group.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:45 | 06.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още