IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Renault и италиански концерн ще разработват по-екологични дизелови двигатели

Двете компании ще работят съвместно върху изграждането на 4-цилиндрови дизелови двигатели за лекотоварни автомобили

22:02 | 10.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Френският автомобилен концерн Renault SA ще си партнира с разработчика на задвижващи системи и електроника PUNCH Torino при изграждането на 4-цилиндрови дизелови двигатели за лекотоварни автомобили, съобщава Ройтерс.

PUNCH Torino ще може да купува, използва и продава настоящите и бъдещите 4-цилиндрови дизелови двигатели на Renault, които ще се произвеждат в завода на френската група в Клеон, Нормандия.

Сделката относно дизеловите двигатели е факт след мащабната ревизия на бизнеса на Renault през ноември миналата година, когато концернът обяви, че ще създаде съвместно предприятие с китайската Geely за коли с двигатели с вътрешно горене и хибридни технологии и ще отдели операциите си с електромобили.

В рамките на проекта с Geely инженерните екипи на Renault ще продължат да разработват дизелови двигатели с ниски нива на емисии за лекотоварни търговски превозни средства и ще си сътрудничат с PUNCH Torino.

PUNCH Torino, която е базирана в Италия, е част от белгийската PUNCH Group.

В средата на миналата година Renault сключи партньорско споразумение с германския доставчик Vitesco Technologies за разработване на електроника за електрифицирани превозни средства, като целта е да се намали размерът и теглото на електронните блокове за управление. Първите превозни средства – изцяло електрически и плъгин хибриди – които ще използват новите блокове, ще се появят на пазара след 2026 г., посочват двете компании. Развойният център ще бъде базиран в Тулуза, Франция.

Преди това Renault обяви, че двете бизнес звена, които ще се образуват в резултат на планираното разделяне на производството на електрически и конвенционални превозни средства, може да доведе до наемането на 10 хил. служители до 2023 г. Опитвайки се да догони конкуренти като Tesla и Volkswagen на електромобилния пазар, френската група очерта своята нова стратегия през февруари, която цели да засили присъствието и в рамките на електрическата мобилност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:46 | 10.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още