IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

VW намалява цената за ID.3 - скоро ще струва под 40 000 евро

Автомобилният производител изглежда променя курса си въпреки че главният изпълнителен директор наскоро отхвърли ценовите войни

08:10 | 02.03.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: Volkswagen AG
Снимка: Volkswagen AG

Противно на изявлението на главния изпълнителен директор на Volkswagen Оливер Блуме най-големият германски автомобилен производител ще предлага в бъдеще най-важния си електромобил на по-ниска цена от досегашната. ID.3 скоро отново ще се предлага за по-малко от 40 000 евро, научи Handelsblatt от източници в компанията.

В момента началната цена на модела ID е 43 995 евро според конфигуратора на VW. През миналата седмица Volkswagen представи фейслифт на важния си е-модел, но не назова никакви цени. Те трябва да бъдат съобщени най-късно в края на април при старта на предварителните продажби. Затова Volkswagen не пожела да коментира допълнително ценообразуването пред германската медия. 

В бранша този ход вероятно ще се разглежда най-вече като реакция на политиката на намаляване на цените на американския доставчик Tesla. Tesla намали цените на някои от своите топ модели в САЩ и Европа с до 20% и по този начин накара други производители да намалят цените си, особено в Америка, но също и в Европа. На цена от 43 990 евро Model 3 в момента е на равнището на ID.3 на VW в Германия.


Volkswagen трябваше отново и отново да повишава цената на най-важния си електрически модел поради увеличените производствени разходи и да изтегли от продажба стар базов модел поради недостиг на части. Формално стъпката не е намаляване на цената, а само повторно въвеждане на основния базов модел. Психологическият ефект върху клиентите обаче е такъв, какъвто е - намаляване на цената. С новия базов модел клиентите на VW отново ще могат да навлязат в света на електромобилността на по-достъпни цени. ID.3 е най-евтиният електрически автомобил на VW след субкомпактния E-Up.

В интервю за вестник в края на януари главният изпълнителен директор Блуме отхвърли възможността за ценовата война с Tesla. „Имаме ясна ценова стратегия и залагаме на надеждността. Доверяваме се на силата на нашите продукти и марки", каза тогава Блуме пред Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung. По думите му VW иска да бъде „глобален лидер" в областта на електрическите автомобили, но това трябва да бъде постигнато чрез „печеливш растеж".

Шокова вълна след намаляването на цените на Tesla

Експертите оценяват, че намаляването на цените на Tesla може да доведе до спираловиден ефект. „Съобщението на Tesla определено предизвика шокова вълна в индустрията", казва Щефан Братцел, директор на Центъра за автомобилен мениджмънт в Бергиш Гладбах. „Естествено, клиентите сравняват какво се предлага и първото нещо, което гледат, са началните цени“. Ето защо той подозира, че германските автомобилни производители ще трябва да намалят допълнително разходите си или да понижат очакванията си за маржове в дългосрочен план, за да останат конкурентоспособни.

Съобщението на Tesla определено предизвика шокова вълна в индустрията.
Щефан Братцел
директор на Центъра за автомобилен мениджмънт

Отвън новият ID.3 изглежда почти като своя предшественик, но вътре оборудването е много по-добро. По-големият екран в пилотската кабина и по-качествените материали са стандартно оборудване. Моделът вече може да бъде поръчан. Първите доставки са планирани за есента. 

Досега моделите на VW от серията ID бяха критикувани от клиентите и специализираните медии заради тромавия си външен вид и пластмасовия си интериор. През последните месеци Volkswagen се раздели, наред с други, с главния дизайнер на групата Клаус Зичиора и главния дизайнер на марката Йозеф Кабан. Дизайнерът на Porsche Михаел Мауер на ниво концерн и Андреас Миндт на ниво марка VW ще отговарят за бъдещия облик на серията ID.

Въпреки това ID.3 има малко време след фейслифта за основна визуална актуализация. До края на моделния цикъл остават само четири години. Новият ID3. Снимка: VW Новият ID3. Снимка: VW

При пазарната премиера през 2020 г. ID.3 струваше малко под 32 000 евро, като по това време в Германия все още се добавяше екологичен бонус от 9570 евро. Днес електрическите автомобили с нетна каталожна цена до 40 000 евро все още се субсидират от държавата с 4500 евро. При нетна каталожна цена между 40 000 и 65 000 евро субсидията е 3000 евро. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:21 | 02.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 10
zelka007
преди 1 година
До: evlogi... що ?! да не мислиш , че голфа е по-ефффтин ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 3
evlogi
преди 1 година
Това автомобилче на цени между 80 и 130 хиляди лева? Да ви имам достъпната електромобилност...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 11
zelka007
преди 1 година
трудно могат да се сравняват id.3 с tesla model 3 ... :))) ... теслите са доста по-добри и държат на цена много повече , и са по-ефффтини за поддръжка и каране ... вагонетките имат да наваксват още петилетки ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още