IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Stellantis ще строи монтажен завод в Южна Африка

Съоръжението ще подкрепи плана на компанията за продажба на един милион превозни средства в региона до 2030 г.

12:04 | 09.03.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Автомобилният концерн Stellantis е постигнал предварително споразумение с правителството на Южна Африка за изграждане на завод до края на 2025 г., който ще бъде първи за страната, съобщава Ройтерс.

Съгласно сделката новият завод ще бъде създаден в една от специалните икономически зони на страната, става ясно от съвместно изявление на френско-италианския автомобилен производител и местните власти.

„Производственият обект в Южна Африка ще бъде нов градивен елемент в нашата стратегия за индустриализация, която включва плана за продажба на един милион превозни средства в региона до 2030 г. със 70% регионална производствена автономност и ще ни доближи до нуждите на нашите клиенти в региона“, заяви главният оперативен директор на Stellantis за Близкия изток и Африка (MEA) Самир Черфан.

Stellantis, третият по големина производител на автомобили в света по обем на продажбите и собственик на редица марки, включително Fiat, Peugeot, Citroen и Jeep, в момента има девет завода в региона на Близкия изток и Африка, включително Турция и Пакистан.

Очаква се новият завод да произвежда превозни средства както за местния пазар, така и за износ, заяви говорител на автомобилния производител пред Ройтерс.

Stellantis по-рано този месец обяви споразумение с турския си партньор Koc Holding, насочено към по-нататъшно разширяване на тяхното съвместно предприятие Tofas. Автомобилният концерн планира да изгради гама от средноразмерни търговски превозни средства и лекотоварни микробуси в Бурса, започвайки от 2025 г. Предвидената за тази цел фабрика е стопанисвана от Tofas, като в момента съоръжението изгражда второто поколение Fiat Doblo и Fiat Egea/Tipo. Средноразмерните микробуси на групата се сглобяват във Франция и Англия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:04 | 09.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още