IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Stellantis обяви обратно изкупуване на акции за 1,5 млрд. евро

Групата ще изплати дивидент от 1,34 долара на акция през 2023 г. спрямо 1,04 долара на акция за предходната година

15:03 | 22.02.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Европейският автомобилен гигант Stellantis NV обяви, че ще предприеме обратно изкупуване на акции за 1,5 млрд. евро, след като публикува рекордни финансови резултати за 2022 г., подкрепен от високите цени на своите модели и положителните валутни ефекти, съобщава Bloomberg.

Покупката на акции, която следва подобни ходове от страна на конкурентите Mercedes-Benz AG и BMW AG, ще бъде извършена до края на годината, съобщава групата, която беше сформирана в началото на 2021 г. след сливането на Fiat Chrysler с PSA Group.

Междувременно Stellantis надмина прогнозите на анализаторите, отчитайки 17% ръст на оперативната печалба за второто полугодие на миналата година, подкрепен от силното търсене на моделите с по-висок марж, което помогна да се компенсират продължаващите проблеми при доставките на компоненти.

Коригираните печалби преди лихви и данъци (EBIT) възлизат на 10,95 млрд. евро за периода юли-декември, надминавайки медианната оценка на анализатори, анкетирани от Ройтерс, за 9,63 млрд. евро.

Маржът върху коригираната печалба достига 12% през разглеждания период, което представлява спад спрямо записаните през първото полугодие 14,1%. Въпреки това Stellantis успя да изпълни целта си за двуцифрен марж за 2022 г.

Компанията потвърди същата цел и за настоящата година.

Stellantis заяви, че очаква още една година на двуцифрена възвръщаемост, въпреки че компанията продължава да се бори с редица предизвикателства.

Има „известно подобрение в нашия изходящ транспорт, но процесът още не е приключил“, сподели главният финансов директор Ричард Палмър по време на брифинг.

„Разполагаме със силен набор от продукти, добро търговско представяне и технология за поддържане на двуцифрен марж през 2023 г.“, изтъкна още Палмър.

Анализаторите от JP Morgan описаха резултатите като „силни“, а перспективите за 2023 г. като „солидни“, добавяйки, че съобщението за обратно изкупуване на акции е неочаквано.

Stellantis заяви, че е постигнала парични синергии от 7,1 млрд. евро за миналата година, далеч надхвърляйки предварително целта от 5 млрд. евро с хоризонт до 2024 г.

Според Палмър резултатите са подпомогнати и от стабилния растеж на глобалните продажби на електрически превозни средства, ценовата мощ и положителния валутен ефект, „въпреки различните предизвикателства на пазара, включително полупроводниците, логистиката, суровините, енергията и инфлацията“.

Доставките на автомобили на групата се свиват с 2% през 2022 г., главно поради дефицита на чипове и логистичните ограничения, особено в Европа.

Автомобилните производители продължават да изпитват затруднения заради недостига на чипове, като проблемите с логистиката допринасят за забавянето на доставките. Недостигът на водачи на камиони и железопътни композиции през второто полугодие на 2022 г. остави хиляди коли блокирани в завода на Stellantis в Сошо, Източна Франция, като Volkswagen AG също съобщи, че прекъсванията значително увеличават инвентара от недоставени превозни средства.

Затрудненията при доставянето на автомобили до купувачите увеличават и без това увеличените запаси на компаниите, които внимателно следят международните икономически тенденции и действията на централните банки.

Въпреки че намаленията на цените на някои модели, предприети от компании като Tesla Inc. и Ford Motor Co. не предвещават нищо добро за следващите месеци, съперникът на Stellantis, Renault SA, по-рано този месец заяви, че очаква нарастваща възвръщаемост след преразглеждане на продуктовото портфолио.

Stellantis, отчитайки марж на оперативната печалба от 13% за 2022 г., заяви, че всички нейни основни пазари отчитат ръст и осигуряват рекордна рентабилност, включително Европа. Възвръщаемостта през втората половина на годината намаля в сравнение с първата поради проблеми във веригата на доставки.

Групата ще изплати дивидент от 1,34 долара на акция през 2023 г. спрямо 1,04 долара на акция за предходната година.

От началото на годината книжата на Stellantis, търгувани на борсата в Милано, са прибавили около 20% към стойността си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:52 | 22.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още