IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Stellantis спира работа в един от заводите си в Италия заради дефицит на части

Фабриката „Атеса“ изгражда превозни средства за марките Fiat, Peugeot, Citroen, Toyota и е най-голямото съоръжение за производство на микробуси в Европа

18:37 | 20.01.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Европейският автомобилен концерн Stellantis ще спре производството в своя завод за микробуси „Атеса“ в Италия през следващата седмица поради недостиг на части, съобщава Ройтерс, позовавайки се на информация от местни работнически организации.

Прекъсването на операциите ще засегне голяма част от работниците в завода, предупреждават синдикатите FIM, UILM и Fismic.

Никола Манзи, ръководител на обединението UILM, заяви пред Ройтерс, че недостигът засяга компоненти, които използват чипове, както и други части.

С над 5 хил. работници и годишен производствен капацитет от повече от 300 хил. превозни средства заводът „Атеса“, намиращ се в региона Абруцо, Централна Италия, е най-големият завод за производство на микробуси в Европа. Съоръжението изгражда лекотоварни автомобили за марките Fiat, Peugeot, Citroen, както и Toyota.

Говорител на автомобилния производител изтъква, че групата следи доставките на части и работата в завода ежедневно, завод по завод, от началото на пандемията от коронавирус.

В началото на януари Карлос Таварес, главен изпълнителен директор на Stellantis, предупреди, че компанията може да преустанови работата на някои монтажни заводи, тъй като се сблъсква с ускорената инфлация в допълнение към разходите за електрифициране на продуктовата си гама.

„Ако не оптимизираме нашата структура на разходите, не можем да поемем допълнителните разходи за електрификация“, което рискува да доведе до повишени цени на автомобилите и свиващ се пазар, изтъква Таварес пред журналисти в кулоарите на технологичното изложение CES в Лас Вегас. „Ако пазарът се свие, няма да имаме нужда от толкова много фабрики. Ще трябва да се вземат някои непопулярни решения”, допълва той.

Stellantis няма друг избор, освен да продължи да намалява своите фиксирани, променливи и дистрибуторски разходи, за да остане конкурентоспособна и да направи електромобилите по-достъпни за средната класа, посочва Таварес.

„Това невинаги ни прави много популярни, но това е правилното решение“, изтъква той, добавяйки: „Ако запазите за значителен период от време капацитет, който не използвате, ще изпаднете в трудно положение. Трябва непрекъснато да адаптирате капацитета си към вашите нужди“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:38 | 20.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още