IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„АвтоВАЗ“ мести производството на новата Lada Vesta в Узбекистан

Компанията първоначални ще произвежда по 15 хил. автомобила в страната като крайната цел е за годишно производство от 30 хил. коли и пазарен дял от 10%

11:11 | 03.05.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Руският автомобилен концерн „АвтоВАЗ“, който не успя да организира доставката на компоненти за своите модели, обяви планове да започне сглобяването на автомобила Lada Vesta NG в Узбекистан. Според президента на компанията Максим Соколов вече текат преговори, съобщава The Moscow Times.

Очакваните производствени обеми са за 15 хил. превозни средства, като „АвтоВАЗ“ ще се стреми да ги увеличи до 30 хил. автомобила, както и да спечели 10% дял от пазара в Узбекистан, информира ТАСС, цитирайки Соколов.

„Сега ние, заедно с нашия партньор, активно обсъждаме най-удачните планове за възстановяване на сглобяването на нашите автомобили. Нещо повече, става въпрос за водещия модел - новото поколение Lada Vesta”, изтъква Соколов. „Нашите партньори са готови да възобновят производството на ниво от 15 хил. автомобила годишно. Като цяло нашата цел е за 30 хил. превозни средства годишно, тоест приблизително 10% от узбекистанския пазар, който днес достига 300 хил. превозни средства“, добавя ръководителят на „АвтоВАЗ“.

Според Соколов в бъдеще „АвтоВАЗ“ възнамерява да задълбочи степента на локализация на производството в Узбекистан. По-специално, компанията планира да извършва монтаж в страната наред с други операции като заваряване и боядисване.

От септември 2021 г. узбекският партньор на „АвтоВАЗ“ е Roodell, официален дистрибутор на марките Kia, Chery и Renault за страната. Серийното сглобяване на автомобили Lada се извършва в завода ADM Jissakh, разположен в свободната икономическа зона на Джизак.

В началото на март стартира в руския град Толиати производството на Lada Vesta NG. Моделът беше представен през февруари 2022 г., като първоначално се предполагаше, че ще бъде сглобяван в завода на „АвтоВАЗ‘ в Ижевск. След като френската група Renault се оттегли от Русия малко след това поради войната в Украйна и западните санкции, беше взето решение производството на новата Lada да се прехвърли на основната производствена линия в Толиати.

След това производството  многократно беше спирано поради недостиг на компоненти, причинен от санкциите, наложени от Запада. На церемонията по стартирането на монтажната дейност през март  ръководителят на Министерството на промишлеността и търговията Денис Мантуров заяви, че през 2022 г. са намерени руски доставчици за повече от 200 компонента. От самия „АвтоВАЗ“ обещаха през май моделът да бъде доставен на търговците в над 300 представителства в страната. Беше планирано през 2023 г. да бъдат продадени около 400 000 броя от този модел.

Въпреки това, по-малко от месец след старта на производството, стана известно, че  от края на май заводът отново ще спре работа поради липса на части. „АвтоВАЗ“ уточни, че решението е взето поради проблеми с "редица доставчици", които са уведомили компанията за прекратяването на доставките. Не се посочва кои точно компании са отказали съдействие. Изглежда обаче това са Турция и Казахстан, които наскоро затегнаха контрола върху руския паралелен внос.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:11 | 03.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 17
zelka007
преди 11 месеца
санкциите не работели , а друзя ?! планирали 400хил пък не се знае дали и 15хил ще произведат ... :))) ... в един автомобил има около 30хил части , едно съоръжение за асемблиране работи с около 200-300 доставчици , в някои случаи може и повече ... на тия импортозамещението не им се е получило въпреки заръките на зануленият детеубиец в кремля ... ще фърчът и тука разни меринджей от високите етажи ... как ще осигуряват за родителите на груз 200 заветните ладички ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още