IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Toyota представи консервативна прогноза въпреки силния годишен отчет

Компанията надмина очакванията за печалбата и приходите за предходната фискална година, като обяви готовност за електрификация на своята продуктова гама

10:09 | 10.05.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Консервативната прогноза на Toyota Motor Corp. за печалбата за текущата фискална година, която ще приключи на 31 март 2024  г., е в съответствие с пазарните прогнози, тъй като новият главен изпълнителен директор на японския автомобилен концерн Коджи Сато иска да изпълни обещанието си за бързо разширяване в посока електрическа мобилност – сфера, в която компанията изостава от своите конкуренти, съобщава Bloomberg.

Книжата на Toyota поскъпват с около 2,5% в последния час от борсовата търговия в Токио, след като концернът обяви планове за обратно изкупуване на акции на стойност 150 млрд. йени (1,1 млрд долара).

Най-големият автомобилен производител в света по пазарен дял представи прогноза за целогодишната оперативна печалба от 3 трлн. йени, което е в съответствие с оценките на анализаторите. Приходите от продажби вероятно ще достигнат 38 трлн. йени, посочват от Toyota.

Сато, който ръководеше подразделението за луксозни автомобили Lexus, преди да поеме управлението от Акио Тойода през април, ще ръководи прехода на Toyota към електрическа мобилност, където Tesla Inc. и китайската компания BYD Co. доминират на глобалния пазар и в Китай. В същото време японският концерн ще трябва да намери начин да поддържа стабилно производството, тъй като все още изпитва трудности по отношение на наличността на части, в това число и на полупроводници.

„Преминаването на Toyota от автомобилна компания към компания за мобилност е моят основен приоритет, фундаментът на тази промяна ще бъде въглеродната неутралност“, изтъква Сато по време на пресконференция относно финансовите резултати на концерна.

Той обеща през април, че до 2026 г. Toyota ще продава 1,5 млн. електромобила, които ще бъдат задвижвани изцяло от батерии, като годишно ще пуска по 10 нови модела – амбициозни цели, като се има предвид, че през предходната фискална година компанията успя да продаде едва 38 хил. изцяло електрически коли. Тези обеми трябва да се увеличат до над 200 хил. броя през настоящата година, изтъква вицепрезидентът на Toyota Риоичи Миядзаки.

В същото време Сато продължава да се придържа към стратегията на предшественика си за развитието на Toyota в различните технологични пътища, включително хибриди и водородни превозни средства. Усилията за елиминиране на автомобилите, задвижвани чрез изкопаеми горива, и смекчаването на изменението на климата зависят от декарбонизацията на големите производители като Toyota, най-големия работодател в Япония. Toyota ще инвестира 3,1 трлн. йени в устойчив растеж, включително в усилия за декарбонизация и електрифициране, подчерта на брифинга Сато.

Финансов отчет на Toyota за последната фискална година, приключила на 31 март 2023 г. Източник: Toyota Motor Corp. Финансов отчет на Toyota за последната фискална година, приключила на 31 март 2023 г. Източник: Toyota Motor Corp.

За последната фискална година, приключила през март, Toyota отчете оперативна печалба от 2,7 трлн. йени, надминавайки прогнозата на анализаторите за 2,63 трлн. йени, както и собствената си консервативна оценка за 2,4 трлн. йени. Приходите от продажби растат с 18 на сто до 37,2 трлн. йени, което е повече в сравнение с пазарните очаквания за 36,4 трлн. йени.

Оперативната печалба на компанията расте в Япония и в по-голяма част от Азия, но се понижава в Европа, Китай и особено рязко в Северна Америка.

Общите продажби на групата достигат 10,6 млн. броя в глобален план, а очакванията за настоящата фискална година са за 11,4 млн. продадени автомобила, като тук влизат и марките Daihatsu и Isuzu.

„Компанията назначи нов главен изпълнителен директор, така че насоките вероятно ще бъдат консервативни и ще се съсредоточат върху увеличаване на приходите и печалбата“, коментира Хироки Ихара, анализатор в Tachibana Securities Co. „Компанията все още се сблъсква с много проблеми, но все пак няма толкова негативи, колкото предишното тримесечие, тъй като цените на компонентите се нормализират и при Toyota“, добавя Ихара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:09 | 10.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още