IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската Nio влага 1,5 млрд. юана в стартъп за решения с термоядрен синтез

Neo Fusion разработва технологии, които имат за цел да осигурят контролиран термоядрен синтез за търговски цели в световен мащаб след две десетилетия

17:46 | 19.05.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Логото на Nio на витрина на китайски дилър на автомобили. Източник: Bloomberg L.P.
Логото на Nio на витрина на китайски дилър на автомобили. Източник: Bloomberg L.P.

Китайският производител на електрически превозни средства Nio е инвестирал в стартъп компания, която разработва технологии за термоядрен синтез, съобщава Ройтерс, цитирайки източник, запознат с темата.

Компанията Neo Fusion разработва технологии, които имат за цел да осигурят контролиран термоядрен синтез за търговски цели в световен мащаб след две десетилетия, споделя източникът.

С капитал от 5 млрд. юана (723,37 млн. долара), Neo Fusion е 50% собственост на държавните китайски енергийни компании и инвестиционни подразделения, базирани в източнокитайската провинция Анхуей, става ясно от регулаторни документи, видени от Ройтерс.

Nio инвестира 995 млн. юана за придобиването на дял от 19,9%, докато Nio Capital, инвестиционната фирма, основана от главния изпълнителен директор на Nio Уилям Ли, влага 505 млн. юана за дял от 10,1% в Neo Fusion.

Електромобилният концерн иска да подкрепи научноизследователската и развойната дейност и комерсиализацията на технологията за ядрен синтез, като финансира този проект, който се очаква да привлече повече стратегически и финансови инвеститори на етапи, изтъква Nio пред Ройтерс в петък.

Смята се, че един ден термоядреният синтез може да помогне на света да намали емисиите, свързани с изменението на климата. За разлика от днешните ядрени реактори , които разчитат на делене, технологията може да генерира енергия, без да произвежда дълготрайни радиоактивни отпадъци.

Технологичният напредък през последните години я доближава до търговска експлоатация, предизвиквайки инвестиционна вълна сред компании и правителства в световен мащаб, включително в САЩ, Япония и Китай, които искат да доминират в следващото поколение енергийни технологии.

Инвестицията на Nio също така подчертава амбициите на младия производител на електромобили в енергийния сектор.

Макар някои хора да критикуват станциите за смяна на батерии като скъпа инвестиция, Nio твърди, че този метод е едновременно по-бързо решение за захранване на електромобилите и съоръжение за съхранение на енергия за подобряване на стабилността на електрическата мрежа.

Компанията също така разработва технологии за батерии и планира да изгради завод за клетки с годишен капацитет от 40 гигаватчаса в град Хъфей, провинция Анхуей, припомня Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:46 | 19.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Alex Silver
преди 10 месеца
Смята се, че един ден термоядреният синтез може да помогне на света да намали емисиите, свързани с изменението на климата. === Едно си баба знае, едно си бае. И прибира паричките на лековерните будали. Защо климатичните промени са измама? Защото са реални, но не са причинени от хората === https://glasove.com/na-fokus/zashto-klimatichnite-promeni-sa-izmama-zashtoto-sa-realni-no-ne-sa-prichineni-ot-horata
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Alex Silver
преди 10 месеца
Управляемият термоядрен синтез принципно е НЕВЪЗМОЖЕН. Защото противоречи на основни постулати на термодинамиката. Излишно е да се впускам в подробности. Няма да посочвам и никакви източници. И въпросъте не са свързани изобщо със стабилността на плазмата. Освен ако и NIO е решил да "усвоява" държавни средства, като ония мошенНици с Токамака, дето прасохаса десетки милиарди. И още ще прахосват, след като има кой да им ги дава. И никой не се сеща за термодинамиката, кой знае защо. Парите не мириша
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още