IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ се отказаха да подпомагат производителя на батерии Microvast заради Китай

Политиците са изразили опасения относно предполагаемите връзки на концерна с китайското правителство

10:34 | 25.05.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Министерството на енергетиката на САЩ няма да предостави безвъзмездна помощ от 200 млн. долара на производителя на електромобилни литиево-йонни батерии Microvast Holdings, след като политиците изразиха опасения относно предполагаемите връзки на концерна с китайското правителство, съобщава Ройтерс.

Ведомството проведе преговори с Microvast относно безвъзмездната помощ за изграждането на завод в Тенеси. Подкрепата е част от помощния пакет, предвиден в двупартийния Закон за инфраструктурата в размер на 1 трлн. долара, който беше приет през 2021 г.

Двама представители на Републиканската партия разкритикуваха решението да се отпуснат средства за Microvast в писмо до министъра на енергетиката Дженифър Гранхолм, заявявайки, че компанията има връзки с Китайската комунистическа партия (ККП), което повдига "сериозни опасения относно способността на министерството да защитава доларите на американските данъкоплатци".

Конгресменът Франк Лукас, републиканец, казва, че отмяната на безвъзмездната помощ е "победа за данъкоплатците и американския бизнес".

„Тези средства са предназначени за укрепване на американското производство на батерии и веригата на доставки, а не за затягане на хватката на Китай върху тези доставки“, подчертава Лукас.

Законодателите не са предоставили подробности за предполагаемите връзки на компанията с китайското правителство.

Базираната в Тексас Microvast има производствени предприятия в Тенеси, Германия и Китай.

Министерството на енергетиката има „строг процес на преглед преди освобождаването на отпуснатите средства и не е необичайно субектите, избрани да участват в преговорите за възлагане... в крайна сметка да не получат помощ“, каза говорител.

Безвъзмездната помощ беше определена за подпомагане на работата на General Motors и Microvast по разработването на специализирана технология за батерийни сепаратори и за изграждане на ново производствено съоръжение за тези компоненти.

„Компанията е изненадана от решението на Министерството на енергетиката да оттегли безвъзмездната си подкрепа, която беше предназначена да помогне за изграждането на ново съоръжение в Кентъки, което ще осигури работа на стотици хора. Microvast е базирана в Тексас, нейните акции се търгуват на борсата Nasdaq, а глобалният ни бизнес е централизиран в САЩ. Нито китайското правителство, нито Китайската комунистическа партия притежават дял от компанията, нито контролират или влияят върху дейността на компанията“, изтъква Ян У, основател, президент и главен изпълнителен директор на Microvast в отговор на решението на американските власти, публикуван на сайта на концерна.

Междувременно компанията възнамерява да продължи да инвестира в разширяването си в САЩ, подчертава У, който е американски гражданин.

„Оттеглянето на безвъзмездната помощ на енергийното министерство няма да окаже влияние върху нашите планове за разширяване, които вече са в ход относно производството на клетки“, изтъква той, добавяйки: „Оставаме решени да увеличим броя на служителите, които имаме в САЩ, и потвърждаваме нашия ангажимент да помогнем на САЩ да разширят своята верига на доставки на батерии и свързаните с това производствени инициативи. Решението на Министерството на енергетиката не променя нашите планове за комерсиализиране на нашия полиарамиден сепаратор. Ще продължим да инвестираме в пилотна (производствена) линия, която ще добави 10 милиона квадратни метра капацитет през тази година“.

От Microvast добавят, че е основен приоритет на компанията завършването на съоръжението за производство на батерии в Кларксвил, Тенеси.

„Ние сме на половината път от нашата инвестиция от над 300 млн. долара в завода“, изтъква междувременно Крейг Уебстър, главен финансов директор на Microvast. „Това съоръжение е ключов бизнес фокус за нас и ще има ключов принос за нашия растеж през следващите години. Решението на енергийното министерство не оказва влияние върху предоставените ни по-рано финансови насоки. Въз основа на натрупаните от нас поръчки очакваме приходите в САЩ тази година да надхвърлят 100 млн. долара. Решението също няма влияние върху нашата ликвидна позиция и всъщност ни дава повече гъвкавост относно това как планираме да предприемем нашите инициативи за разширяване в САЩ“, добавя Уебстър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:35 | 25.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още