IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролното лоби в САЩ разкритикува регулаторните планове за автомобилите

Разпоредбите на Агенцията за опазване на околната среда ще възможността за подобряване на двигателя с вътрешно горене, изтъкват от Американския петролен институт

13:54 | 11.05.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Най-голямата лобистка група за търговия с петрол и газ в САЩ заяви, че вярва, че рязкото намаляване на емисиите на парникови газове, предложено от Агенцията за опазване на околната среда на САЩ (EPA), ще доведе до елиминирането на нови превозни средства с двигател с вътрешно горене и ще увеличи зависимостта на страната от външни доставчици на суровини за електромобилни батерии, съобщава Ройтерс.

Но калифорнийският регулатор за качеството на въздуха изтъква, че планът на EPA „ще бъде от полза за климата, екологичната справедливост и икономическото развитие“, докато водеща екологична група призова агенцията да ускори темпа на приемане на електрически превозни средства, за да гарантира, че САЩ ще успеят да увеличат техния дял до 100% от продажбите на нови превозни средства до 2035 г.

„Строгостта на стандартите, предложени и илюстрирани от EPA, на практика представляват забрана за продажба на коли с двигатели с вътрешно горене“, изтъква Брайън Джъст, старши съветник по политиката за превозните средства в Американския петролен институт.

Според него правилата ще "елиминират възможността за подобряване" на двигателя с "вътрешно горене и хибридните технологии" и ще създадат прекомерна зависимост от суровини за батерии от други страни за посрещане на транспортните нужди на САЩ.

Председателят на борда на Калифорнийските въздушни ресурси Лиан Рандолф междувременно похвали предложението на EPA, но настоя за някои промени.

Според Рандолф, „тъй като конвенционалната технология за двигател с вътрешно горене ще се използва и през следващите години, ние ви насърчаваме да включите механизми, които да гарантират, че емисиите на парникови газове от тези превозни средства ще продължават да намаляват дори ако делът на беземисионните автомобили се увеличи“ и призова за „по-строги разпоредби за батериите“.

Калифорния се нуждае от одобрението на EPA за плана си да прекрати продажбата на нови конвенционални превозни средства само до 2035 г.

Катрин Гарсия, директор на кампанията „Чист транспорт за всички“ към неправителствената организация Sierra Club, заяви, че „EPA трябва да финализира възможно най-строгите стандарти тази година“ и призова агенцията да ускори темпа на приемане на електромобили след 2030 г.

EPA изчислява, че планът ще ускори налагането на електрическите коли и ще помогне за увеличаване на техния дял до 60% от продажбите на нови превозни средства до 2030 г., като този дял ще нарасне до 67% през 2032 г.

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън не е одобрила определянето на крайна дата за постепенно спиране на продажбите на превозни средства, задвижвани с петролни горива.

Във вторник Алиансът за автомобилни иновации, представляващ индустриални гиганти като General Motors, Toyota Motor, Volkswagen AG и Hyundai Motor, предупреди, че индустрията ще се сблъска с проблеми при изпълнението на плана на EPA поради затруднения с веригата на доставки на батерии. Отделно от това Ford призова администрацията на Байдън да „хармонизира стандартите за парникови газове и икономия на горивото“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:54 | 11.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още