IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската „ГАЗ“ е готова да поднови производството на автомобили „Волга“

Компанията на Олег Дерипаска ще работи с неназован технологичен партньор, като производството не е предвидено да стартира преди лятото на 2024 г.

11:16 | 02.06.23 г. 3
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Автомобилният завод на руската компания „ГАЗ“ в Нижни Новгород може скоро да започне да произвежда автомобили под марката „Волга“ с подкрепата на нов технологичен партньор, съобщава Autostat. Очаква се окончателно решение по въпроса в близко бъдеще, заяви вицепремиерът Денис Мантуров, цитиран от РИА Новости.

По думите на Мантуров стартът на производството няма да започне преди лятото на 2024 г.

„ГАЗ“, в която основен акционер е руският предприемач Олег Дерипаска, разполага с производствен автомобилен комплекс в Нижни Новгород, закупен през 2006 г. за производството на седаните Volga Siber. Въпреки непрекъснатата модернизация „ГАЗ“ все по-трудно поддържа конкурентоспособност в условията на пазарна икономика, като в крайна сметка изграждането на модели под марката „Волга“ е преустановено през 2010 г.

От 2013 г. до 2015 г. компанията изгражда автомобили Chevrolet Aveo като подизпълнител на американската General Motors Co.. Последният напуска руския пазар през 2015 г.

От 2011 г. до 2022 г. заводът в Нижни Новгород извършва монтажна дейност като подизпълнител за марките Volkswagen и Skoda, част от Volkswagen Group Rus, която миналата година обяви, че закрива своя офис в града и напуска производствената площадка на „ГАЗ“.

В края на 2022 г. Русия възобнови производството на съветската марка „Москвич“ в завод край Москва, отстъпен от Renault. Френската група продаде мажоритарния си дял в местната автомобилна компания „АвтоВАЗ“ през май на руската държава само за една рубла, но с шестгодишна опция да изкупи обратно активите. Концернът продаде завода си, сега преименуван на Московски автомобилен завод „Москвич“, за още една рубла.

Крайната цел за производство на 100 хил. автомобила „Москвич“ годишно, някои от които ще бъдат електрически, е далеч под средния производствен капацитет в индустрията, който обикновено е между 200 хил. и 300 хил. превозни средства.

„Задачата в близко бъдеще е да се установят процеси за сглобяване на малки възли с участието на местни доставчици до края на 2023 г.“, изтъква Денис Мантуров.

От неговото министерство посочват, че стартирането на пълномащабно производство ще осигури работни места за още около 40 хил. души.

Продажбите на „Москвич 3“, описван като градски кросоувър с бензинов двигател и автоматична или механична скоростна кутия, започна през декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:16 | 02.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 8
zelka007
преди 10 месеца
тънкият момент е ... "ще" се прави ... :))) ... рашибозуците могат да произведат всичко , стига да е в един екземпляр ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
danchomentata
преди 10 месеца
Мъск: Има шанс Starship да извърши безпилотна мисия до Марс до 2024 г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
danchomentata
преди 10 месеца
Основателят на SpaceX е на 80-90% убеден, че новият космически апарат ще достигне околоземна орбита през 2021 г. https://automedia.investor.bg/a/2-***/50877-pomnite-li-rover-maestro-malkiyat-hechbek-koyto-se-praveshe-vav-varna
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още