IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайските модели превземат и таксиметровите компании в Русия

Моделите на марката Chery изпреварват пазарния лидер при продажбите на физически лица Lada през първото тримесечие

14:20 | 25.05.23 г. 3
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Моделите на китайския автомобилен концерн Chery Automobile Co. и руската марка Lada са най-предпочитаните нови превозни средства от руските таксиметрови компании през първото тримесечие, съобщава ТАСС, цитирайки проучване на VTB Leasing.

Анализът проследява всички сделки за финансов лизинг на автомобили в периода януари-март, като заключва, че най-популярните модели в таксиметровия бизнес са Chery Tiggo 4, Lada Granta и Chery Tiggo 7 Pro.

Най-популярната марка през първото тримесечие е Chery, чиито модели са били предпочитани от таксиметровите компании в 42% от случаите на лизинг. На второ място се нарежда марката Lada, част от групата на „АвтоВАЗ“, с дял от 28%. На трето място е китайската Geely с 8 на сто от сделките. Четвърто и пето място принадлежат също на китайски марки – Haval (7,4%) и JAC (6,4%).

При подреждането на моделите първи е Chery Tiggo 4, следван от Lada Granta, Chery Tiggo 7 Pro, Geely Coolray и JAC J7. В същото време, както се отбелязва в проучването, през първото тримесечие на 2022 г. най-търсените от таксиметровите компании са били съответно Hyundai Solaris, Kia Rio, Kia Cerato, Renault Logan и Lada Vesta.

"Миналата година таксиметровите оператори се сблъскаха с нарастващи цени на резервни части и нови автомобили на чуждестранни марки. Наличието на седани от B и D сегмент, които заменят Volkswagen Polo, Toyota Camry, Kia Rio и Optima, беше особено силно изразено. Сега автопаркът се актуализира в полза на китайските и руски марки“, изтъкват от VTB Leasing.

Силното проникване на китайски автомобили в руския таксиметров сектор се дължи на факта, че производителите от азиатската страна са организирали внос и местно производство, разполагайки с богати запаси от резервни части и широки търговски мрежи.

"В допълнение към това, корпоративните отстъпки и гъвкавите условия за финансиране, предлагани от лизинговите компании, са достъпни за юридически лица. Това позволява на таксиметровите фирми да обновяват своите автопаркове без прекомерни разходи“, коментира Андрей Гетманюк, ръководител на отдела за бизнес развитие във VTB Leasing.

Последните пазарни данни за руските продажби на нови коли от началото на месеца показаха, че делът на китайските концерни продължава да расте през април. Напускането на западните автомобилни производители стеснява възможностите за руските потребители, които трябва да свикнат с по-високите цени и китайските марки, като Haval, Chery и Geely.

В топ 10 на най-продаваните модели през април влизат само руски и китайски марки, изтъкват от Autostat, като общо три модела принадлежат на Lada.

Руската марка държи 33% пазарен дял през април спрямо 23% преди година, но нарастващият дял на китайските модели е най-забележим. Китайските марки, попадащи в топ 10 при продажбите, представляват повече от 40% от априлските обеми спрямо около 12% преди година.

През първите четири месеца на годината продажбите на автомобили с марка Chery, Geely и Haval са се увеличили съответно с 235,7%, 228,6% и 134,2%. Продажбите на южнокорейските Kia Hyundai и японската Toyota са намалели съответно с 67%, 68,1% и 67,8%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:21 | 25.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

3
rate up comment 9 rate down comment 3
sssaaa
преди 11 месеца
До: zelka007, От всичко разбираш обаче. Някакъв Нечовек си, като американска машина на ЦРУ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 13
zelka007
преди 11 месеца
корейците и японците закриват позиции ... чайниците влизат на готова разработена и подредена верига от доставки , само заместват напусналите европейски и хамерикански компании ... очаквано , никаква драма няма ... бях останал с впечатление обаче , че щели да имат сериозно собствено производство , пък то ... автоваз не са пускали поточната линия от няколко месеца ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 11
evlogi
преди 11 месеца
Ребятата скоро ще разберат кво се казва колониализъм от най-висок клас...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още