IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ премахват прогнозните обеми за електромобилните кредити в схемата за биогоривата

Американската Агенция за опазване на околната среда обмисля забавяне на включването на електромобилите поради опасения, че това може да предизвика съдебни дела

19:51 | 07.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Електромобили Tesla пред търговско представителство на компанията в САЩ. Снимка: Bloomberg L.P.
Електромобили Tesla пред търговско представителство на компанията в САЩ. Снимка: Bloomberg L.P.

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън ще се откаже от предложението за включване на индустрията за електрически превозни средства в американската програма за смесване на биогорива и ще изтегли потенциално търгуеми кредити на стойност милиарди долари, които са били приписани на схемата, съобщава Ройтерс, цитирайки източници, запознати с темата.

Медията съобщи в началото на май, че американската Агенция за опазване на околната среда (EPA) обмисля забавяне на програмата за електромобили поради опасения, че планът може да предизвика съдебни дела. Окончателното правило ще бъде публикувано по-късно този месец след преглед от страна на Белия дом.

Отмяната на плана отдалечава президентската администрация от включването на електромобилите в схемата, което ще им позволи да генерират близо 2 млрд. кредита съгласно стандарта за възобновяеми горива през следващите две години – нещо, за което настояха компании като Tesla Inc., които произвеждат само автомобили, задвижвани с електричество.

Програмата за електромобили щеше да осигури допълнителен тласък на плана на Байдън да електрифицира автомобилната индустрия като част от своята борба срещу изменението на климата.

EPA заяви, че обмисля коментари за окончателно създаване на правила относно мандатите за смесване на биогорива за 2023 г., 2024 г. и 2025 г. и не може да коментира по-подробно.

Белият дом, който в момента преразглежда окончателно правило относно мандатите за биогоривата, отказа коментар.

Миналата година EPA предложи включването на електромобилите в схемата, която принуждава петролните рафинерии да добавят биогорива или да купуват търгуеми кредити от тези които го правят.

Повечето кредити, генерирани по въпросната схема, се отнасят до смесване на течни горива като етанол на базата на царевица с бензин. Добавянето на кредити за енергия, генерирана от възобновяем газ и след това използвана за зареждане на електромобили, ще отведе програмата в нова посока.

В предложението от миналата година EPA предвижда производителите на електромобили да генерират до 600 милиона кредита през 2024 г. и 1,2 милиарда до 2025 г.

EPA обаче ще премахне тези прогнозни обеми от окончателното правило, което агенцията се очаква да публикува до 14 юни, изтъкват тримата източника.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:51 | 07.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още