IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъск: Придържането към изкопаемите горива ще струва допълнителни 4 трлн. долара

Преходът към чиста енергия ще изисква инвестиции от 10 трлн. долара, но ако светът реши да запази жива индустрията на изкопаемите горива, цената нараства до 14 трлн. долара

11:01 | 06.04.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Преходът на света към изцяло чиста енергия изисква инвестиции на стойност 10 трлн. долара, но ако страните продължат да разчитат на изкопаеми горива сметката ще бъде дори по-голяма, предупреждава милиардерът и главен изпълнителен директор на Tesla Inc. Илoн Мъск, цитиран от Bloomberg.

През следващите 20 години ще е необходимо масово изграждане на редица съоръжения, свързани с прехода – от фабрики за слънчеви панели до рафинерии за обработка на метали - за да се осигури производство на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) и капацитет за съхранение на електроенергия, необходими за захранване на световната икономика изцяло с енергия без въглерод, изтъква Мъск в третата част на своя генерален план, публикувана в четвъртък.

Пътната карта излага подробностите на визията на предприемача за свят без изкопаеми горива, очертана в „Деня на инвеститора“ миналия месец, и изчислява разходите при евентуално удължаване на живот на петролната индустрия, добива на  въглища и природен газ при нивата от 2022 г. Сметката тук ще възлиза на около 14 трлн. долара през следващите две десетилетия, изчислява Мъск.

Предвидената от милиардера глобална енергийна система изисква около 30 хил. гигавата (ГВт) капацитет на ВЕИ и 240 хил. гигаватчаса (ГВтч) капацитет за съхранение на енергия. Тези цифри значително изпреварват световния капацитет на ВЕИ през 2021 г. от 3214 ГВт, като сегашните прогнози за капацитета на съхранение на енергия за 2030 г. възлизат на едва 1432 ГВтч, посочват от BloombergNEF.

Електрифицирането на икономиката ще изисква по-малко инвестиции и суровини от поддържането на настоящата икономическа среда, изчислява Tesla. Източник: Bloomberg L.P. Електрифицирането на икономиката ще изисква по-малко инвестиции и суровини от поддържането на настоящата икономическа среда, изчислява Tesla. Източник: Bloomberg L.P.

Постигането на неговото предложение би осигурило огромни ползи за компании, развиващи зелени технологии, като Tesla.

Въпреки че инвестиционните разходи от 10 трлн. долара за по-чист свят са големи, Мъск твърди, че това е само малка част от създаването на глобална икономика на стойност 100 трлн. долара и е напълно осъществимо, когато работата се разпредели за две десетилетия.

„След 20 години това ще бъде 0,5% от световната икономика“, каза той пред инвеститори миналия месец. „Така че това не е голяма цифра“, добави шефът на Tesla.

Световната металодобивна и металообработваща индустрия ще бъде готова за голям ръст в търсенето според сценария на Мъск. Общо 502 млрд. долара капиталови разходи за добив и 662 млрд. долара разходи за рафиниране ще са необходими за производството на никел, литий, мед и други суровини, които да се използват в батерии и оборудване за чиста енергия, прогнозират от Tesla.

Планът на Tesla за енергиен преход. Източник: Bloomberg L.P. Планът на Tesla за енергиен преход. Източник: Bloomberg L.P.

При пикови нива светът ще трябва да добива 3,3 гигатона руда всяка година, за да си осигури необходимите метали за прехода към ВЕИ. Все пак това е много по-малко от 15,5-те гигатона, които в момента се добиват за индустриите за изкопаеми горива, добавят от компанията.

Освен това има малка вероятност светът да изчерпи запасите от необходимите метали, тъй като са необходими само малка част от настоящите ресурси и по-голямото търсене ще насърчи компаниите да търсят нови находища.

Комплекс на Tesla от стационарни съоръжения за съхранение на енергия в Австралия. Източник: Bloomberg L.P. Комплекс на Tesla от стационарни съоръжения за съхранение на енергия в Австралия. Източник: Bloomberg L.P.

Рециклирането ще започне значително да замества доставките на неупотребявани суровини от 2040 г., тъй като излезлите от експлоатация батерии, соларни панели и вятърни турбини ще се обработват за извличане на метали за повторна употреба. Други материали ще бъдат премахнати или сведени до минимум: използването на мед вместо на сребро в соларните панели, изкуствен графит в батериите и пълно премахване на редкоземните елементи от вятърните турбини.

„Електрифицираното и устойчиво бъдеще е технически осъществимо и изисква по-малко инвестиции и по-малко добив на материали, отколкото поддържането на днешната неустойчива енергийна икономика“, подчертават от Tesla.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:09 | 06.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 20
zelka007
преди 1 година
Като цяло не казва нещо кой знае колко ревулюционно и ново . За мен е интересно къде се вписва България в изброените индустрии на близкото бъдеще . С изключение на една , от другите няма , и евентуално на две отях да речем условно има подизпълнители у нас с производствени съоръжения ... но пък имаме турецки пАток , и неистово желание за разплащене в рубли ... Следващата седмица теоретично би трябвало да има първи старт и влизане в околоземна орбита на Starship ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още