IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Клиентите на Uber ще могат да следят колко въглеродни емисии са спестили

Американската компания засилва своя зелен ангажимент като заяви, че планира да премахне емисиите от всички доставки на Uber Eats в световен мащаб до 2040 г.

16:45 | 08.06.23 г.
Водач на електромобил, работещ за Uber, зарежда Nissan Leaf. Снимка: Nathan Laine/Bloomberg
Водач на електромобил, работещ за Uber, зарежда Nissan Leaf. Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

Американската компания за споделено пътуване Uber Technologies обяви, че клиентите ѝ скоро ще имат възможност да проследяват избегнатите емисии, когато избират по-екологичен превоз, и ще могат да се възползват от разширената програма за транспорт с понижени нива на вредни газове, съобщава Ройтерс.

Клиентите на Uber ще могат да използват услугата Uber Green, която осигурява поглед върху избегнатите количества емисии, когато се придвижват с превозни средства на компанията, които отделят малко или изобщо не отделят емисии. Услугата Comfort Electric, която Uber също предлага, използва изцяло електрически превозни средства.

Преди това компанията обеща, че всички автомобили, използвани за превоз на клиенти, ще бъдат напълно електрически до 2040 г., като добави, че към момента автопаркът ѝ разполага с 60 хил. електромобила.

Uber посочи, че работи по функции за „интелигентно зареждане“ за водачите на електрическите модели, които „ще използват машинно обучение, за да покажат и препоръчат кога и къде трябва да се зареди батерията на превозното средство.

От компанията добавят, че тази година услугата за споделено пътуване ще разшири „екологичните маршрути“, използвайки алгоритми за картографиране, за да подобри горивната ефективност, без да се увеличава времето за пътуване или цените.

Активни от миналата година за Северна Америка, тези алгоритми отчитат фактори „като надморска височина и броя на спиранията и потеглянията на светофари – фактори, които диктуват колко гориво консумира превозното средство“.

Uber заяви, че планира да премахне емисиите от всички доставки на Uber Eats в световен мащаб до 2040 г. и да „сложи край на всички ненужни пластмасови отпадъци“ в услугата до 2030 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:29 | 08.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още